Suomalaisten vero-, tulo- ja henkilötietoja päätyi väärille ihmisille sekaannuksessa, jota verottaja pitää vakavana virheenä.

Kirjesekaannuksen taustalla on virhe tulostusjärjestelmässä, kertoo Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma. Varsinaisessa verotusjärjestelmässä tiedot ovat oikein, Levasma vakuuttaa.

Sotku koskee yhtä tulostuserää, johon kuuluu 27 000 kirjettä. Levasma pitää verottajan virhettä ”isona ja vakavana”.

”Kirjeiden sisältöjä on sotkeutunut tulostusvaiheesta yllättävästä syystä. Näyttää siltä, että kirjeisiin on päätynyt täysin sattumanvaraisesti sellaisia tietoja, joita niissä ei pitäisi olla”, Levasma kertoo.

Parhaillaan vaikuttaa siltä, että virhe on tapahtunut tiistaina ja se koskee yhtä tulostuserää. Yksi tulostuserä on noin 27 000 kirjettä. Levasman mukaan on mahdollista, että virhe ulottuu suuremmallekin joukolle, mutta siitä ei ole juuri nyt viitteitä.

”Ohjelmisto on tämän tulostuserän osalta lähtenyt sotkemaan tietoja. Sitä ei tiedetä, miksi ohjelmisto teki näin. Kyseessä on tekninen vika, mutta toki aina löytyy ihminen, joka on sen virheen sinne tehnyt”, Levasma kertoo.

Sama järjestelmä on aiemmin onnistuneesti valmistellut sisällöt miljooniin kirjeisiin.

”Emme lähetä mitään tietoja, ennen kuin syy on selvinnyt”, Levasma sanoo.

Tiedonpätkiä vaihtunut

Verottaja kertoi eilen torstaina, että tiistaina 6.8. lähetetyissä verotuspäätöksissä ja verokorteissa on havaittu virheitä.

Käytännössä yksittäisten henkilöiden tietoja on voinut mennä toisen henkilön kirjeeseen. Levasman mukaan Verohallinnon tiedossa ei ole, että kokonaisia verotuspäätöksiä tai verokortteja olisi päätynyt väärille vastaanottajille.

Verotuspäätöksissä ja verokorteissa on henkilötietoja ja tietoa tuloista.

”Sellainen käsitys on, että ne ovat katkelmia, pätkiä ja yksittäisiä tietoja. Vaihtelee kirjeittäin, mikä kohta", Levasma kertoo.

Verottajalla on tiedossa, että virheitä on ollut esimeriksi puoliso- ja osaketiedoissa. Levasman mukaan tilanteita on hyvin erilaisia. Erään kirjeen mukaan yrityksellä näyttää olevan puoliso.

Levasman mukaan Verohallinnon havaintojen mukaan näyttää siltä, jos vastaanottajan saamassa kirjeessä on jonkun muun tietoja, silloin on todennäköistä, että hänen tietojaan on jonkun toisen kirjeessä.

”Emme osaa sanoa varmaksi, mutta havaintojemme perusteella näin vaikuttaisi olevan.”

Levasman mukaan on mahdollista, ettei kaikissa tiistaina lähetetyissä kirjeissä ole virheitä.

Tuhoa virheellinen kirje

Verottaja neuvoo virheellisen kirjeen saaneita tuhoamaan kirjeen.

”Jos olet saanut toisen tietoja, hävitä saamasi tieto. Missään nimessä tietoja ei pidä julkaista missään”, Levasma tähdentää.

Hän pitää verottajan virhettä ”isona ja vakavana”.

”Pahoittelen henkilökohtaisesti ja myös Verohallinto pahoittelee. Korostan, että näin ei saisi missään nimessä tapahtua, että toisen asiakkaan tietoja menee toiselle”, hän sanoo.

Levasman mukaan yksittäisen henkilön ei ole syytä huolestua. Hän myöntää, että on mahdollisuus, että tiedot päätyvät sellaisen henkilön käsiin, joka haluaa niitä väärinkäyttää.

”Se mahdollisuus on kuitenkin pieni.”

Mistä tiedän, olenko saanut vääränlaisen kirjeen?

Levasman mukaan tärkein vihje on kirjeen lähetyspäivämäärä. Jos se on 6.8., kannattaa verotuspäätös tai verokortti käydä läpi erityisen tarkkaan.

Joissain tapauksissa erheen voi havaita ensisilmäyksellä. On kirjeitä, joissa on selkeitä tulostusvirheitä: esimerkiksi rivit sekaisin, numeroita ja kirjoitusta päälletysten.

”Joissakin tapauksissa eron huomaa vain sisällöstä”, Levasma sanoo.

Hän neuvoo vertaamaan tietoja OmaVero-palvelussa oleviin tietoihin.

Loppujen lopuksi virheellisen kirjeen saaneen ei tarvitse Levasman mukaan tehdä muuta kuin hävittää kirje. Aikanaan tuhotun kirjeen tilalle tulee uusi kirje.

”Ei tarvitse olla yhteydessä, korjaamme oma-aloitteisesti.”