Suomen ammatillinen keskusjärjestö SAK kertoo vuoden 2018 vuosikertomuksessaan olleensa käytännössä koko vuoden ajan ”taistelumoodissa”. SAK kokee myös, että sen vaikuttamistoimet ovat tuottaneet tulosta ja saaneet Juha Sipilän (kesk) hallituksen taipumaan.

”Kone oli oikeastaan koko vuoden 2018 ajan viritettynä taistelumoodiin eikä sellaista ole 20 vuoden SAK-kokemukseni aikana tapahtunut koskaan aiemmin. Maan hallitus ja ay-liike ajautuivat vuoden 2018 aikana useaan otteeseen konfliktiin”, sanoo SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula vuosikertomuksessa.

LUE MYÖS: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Harjula kertoo SAK:n taistelutoimista, jotka kilpistyivät kahteen asiaan: aktiivimalliin ja niin kutsuttuun irtisanomislakiin:

”Ensimmäistä kertaa koko ay-liikkeen historian aikana SAK kutsui liittojen hallinnot yhteiskokoukseen 23. tammikuuta 2018 Helsingin messukeskukseen. Syynä tähän oli maan hallituksen päätös kiristää ja kurjistaa työttömien asemaa aktiivimallilla. Aktiivimallia vastustanut kansalaisaloite keräsi ennätysmäärän allekirjoituksia ja SAK:lainen liike edellytti alusta alkaen aloitteelle asiallista käsittelyä. Järjestimme myös #Äänityöttömälle-mielenilmaisun 2. helmikuuta 2018 Helsingin Senaatintorilla. Yhteentörmäyksen toinen näytös nähtiin syksyllä hallituksen kehysriihipäätösten jälkeen. SAK:lainen ay-liike käynnisti koordinoidut järjestölliset työtaistelutoimet ja liittohallinnot kokoontuivat toiseen yhteiskokoukseensa arvioimaan tilannetta 5. lokakuuta. Syksyllä kokoontui myös joukko maan hallituksen toimiin ja politiikkaan suivaantuneita nuoria ay-liikkeen aktiiveja yhteen. Kokoontumisesta käynnistyi kansanliike, äänestysaktiivisuuden kohottamiseen tähtäävä, palkansaajien ääniliike ’Vapaiden valtakunta’”, Harjula lausuu.

LUE MYÖS: ”On todella rankkaa tällä hetkellä” – Antti Rinteelle kylmäävä vetoomus Postista

SAK kertoo myös, että ”kehysriihessä SAK:n painostustoimet ja kansalaisaloite tuottavat tulosta: nykyiseen aktiivimalliin tulee korjauksia”.

SAK kertoo vuosikertomuksessaan tavoitteekseen, että ”kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen muodostettu hallitus hylkää aktiivimallin”. Hallitusneuvotteluja vetävä sdp on luvannut, että aktiivimallin leikkuri perutaan, jos sdp-vetoinen hallitus syntyy.

Niin sanotun irtisanomislain osalta SAK ottaa itselleen kunnian hallituksen perääntymisestä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Tällä paperillako Suomi ajettiin lakkoihin? - Anna mun kaikki kestää

Viimeinen niitti -kampanja sai hallituksen perääntymään työsuhdeturvan heikentämisestä”, SAK julistaa vuosikertomuksessaan.

Viimeinen niitti -kampanja herätti aikanaan myös vastareaktioita.

LUE LISÄÄ: SAK kohukampanjastaan: ”Kuvat ovat tehneet tehtävänsä”

”SAK:n ja liittojen kampanjointi tuotti tulosta ja hallitus perääntyi. Sipilän hallitus muutti esitystään niin, ettei siinä enää ollut henkilöstömäärää, vaan yrityksen koko huomioidaan irtisanomisperusteen kokonaisarvioinnissa, kuten on ollut jo aiemmin oikeuskäytännössä. Muutetun lakiesityksen perustelutekstit valmisteltiin kolmikantaisesti. Samassa yhteydessä sovittiin, että henkilöstä johtuvista syistä tapahtuneen irtisanomisen karenssi lyhenee 90 päivästä 60 päivään. Lisäksi hallitus ilmoitti olevansa valmis perustamaan kolmikantaiset työryhmät korjaamaan työttömyysturvan aktiivimallia ja valmistelemaan aktiivimalli kakkosta eli omaehtoisen työnhaun mallia”, SAK kertoo.

LUE MYÖS:

Antti Rinne opasti SAK:laisia palkankorotuksista – ”Nyt näyttää jonkin verran pahalta”

Sipilällä ja Rinteellä tulinen väittely eduskunnassa: ”Näitä ovat SDP:n keinot – lisää tukia valtion piikkiin”