Suomen ammattijärjestöjen keskusliiton varapuheenjohtaja Matti Huutola peräänkuuluttaa yhteistyötä työntekijäjärjestöjen välille.

- Palkansaajien neuvotteluvoima rakentuu jatkossa entistä tiiviimpään ja konkreettisempaan yhteistyöhön. Tarvitsemme reilusti nykyistä parempaa koordinaatiota, tavoitteisiin sitoutumista ja tarvittaessa myös järjestöllisiä toimia, Huutola toteaa.

Hän epäilee, että työmarkkinakeskustelusta on syntynyt ehkä vääristynyt kokonaiskuva, kun teknologiateollisuuden näkemykset ovat korostuneet.

SAK:lainen Metalliliitto, akavalainen YTN ja STTK:lainen Pro ovat yhdessä ryhtyneet vaatimaan 4 prosentin palkankorotuksia, mutta työantajat eli Teknologiateollisuus ry ei ole tähän likimainkaan valmis.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arvioi aiemmin tällä viikolla, että talouden kuva synkkenee nykyisestä vielä oleellisesti ja työmarkkinasyksystä tulee ankara.

- Talvella tulee olemaan kylmä. Tulee lakkovaroituksia ja valtakunnansovittelija Esa Lonka joutuu töihin, Fjäder maalaili Akavan Kööpenhaminassa järjestämässä seminaarissa.