Protestipäivän lakkoihin tänään perjantaina osallistuu keskusjärjestö SAK:n arvion mukaan noin 200 000 työntekijää. Lakot kestävät enimmillään vuorokauden.

Useat SAK:n jäsenliitot ovat järjestäneet työnseisauksia samana päivänä, kun SAK järjesti mielenilmauksen aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla. Poliisin arvion mukaan päivällä järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui 7000–8000 ihmistä.

Poliittisissa lakoissa ovat mukana Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto sekä raitiovaunu- ja metrohenkilöstö, jotka kuuluvat Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon (JHL).

Lakot sulkevat Suomen vientisatamat, pysäyttävät työt rakennuksilla ja sekoittavat joukkoliikennettä. Suurimmissa kaupungeissa joukkoliikenne pysähtyy lähes kokonaan. Lue, miten pääset liikkumaan: Bussit liikkeellä ilman aikatauluja – Kaikki taksit ja junat ajossa: ”Iltapäiväruuhkaan pitää varautua”

Vaikutuksia on myös jätehuoltoon ja roskien kuljetuksiin sekä ruokakauppoihin ja ruokahuoltoon, joihin voi tulla toimitusvaikeuksia. Myös ainakin Rauman UPM:n paperitehdas on ajettu alas lakon seurauksena.

Työnantajapuolella on pidetty lakkoja ylimitoitettuina ja huonosti ajoitettuina sekä varoitettu suuresta hintalapusta, jota palkansaajapuolen mielestä on liioiteltu. Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari pitää ajoitusta käsittämättömänä ja lakkoa ylilyöntinä.

–Kun lakia työttömyysturvan aktiivimallista eduskunnassa käsiteltiin, ay-liike oli hipihiljaa ja nyt ammutaan kärpästä tykillä, Kari sanoi tiedotteessa jo eilen torstaina.

Lue myös:

Juhana Vartiainen oli Senaatintorin vihatuin mies – ”Salaa vähän nautin tästä”

Pienyrittäjän yllätysveto: Tarjosi työpaikkaa SAK:n mielenosoituksessa

Torille tuli noin 8000 ihmistä – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

Seuraa protestia IL-livestä: Juhana Vartiainen, Antti Rinne ja Li Andersson kaksintaisteluissa

Tuleeko torille 10 000 aktiivimallin vastustajaa? – Poliisi valmiudessa: ”Varmuudella tuhansia”

Bussit liikkeellä ilman aikatauluja – Kaikki taksit ja junat ajossa: ”Iltapäiväruuhkaan pitää varautua”

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”