SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK:n hallitus suhtautuu positiivisesti Sipilän hallituksen eiliseen ratkaisuehdotukseen irtisanomislakikiistassa. SAK ei kuitenkaan hyväksynyt tai hylännyt hallituksen ehdotusta, koska kyseessä ei ollut mikään neuvottelutulos, Eloranta sanoi.

SAK:lla on kuitenkin sama ehto kuin STTK:lla ja Akavalla : SAK:n hallitus edellyttää, että työsopimuslain muutoksen perustelut tehdään kolmikantaisesti.

”Kokonaisuus saattaa olla sellainen joka mahdollistaa työtaistelutoimien keskeyttämiseen”, Eloranta sanoi SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.

”On mahdollista, että tähän tulee tietty tauko”, Eloranta sanoi.

Hän totesi STTK:n Antti Palolan tavoin, että nyt voidaan työtaistelut keskeyttää, ei lopettaa.

Elorannan mukaan eri jäsenliitot käsittelevät työtaisteluasiansa omissa hallinnoissaan.

Aiemmin tänään Akava ilmoitti hyväksyvänsä hallituksen ehdotuksen.

Hallituksen henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava lakihanke on nostanut ay-liikkeen takajaloilleen. Hanketta on vastustettu työtaisteluilla.

Hallituksen eilen julkistamassa ratkaisuehdotuksessa on neljä kohtaa. Niistä tärkein on muutos työsopimuslain muotoiluun. Aiempi kymmenen työntekijän raja on poistettu kokonaan ja linjattu, että yrityksen työntekijämäärä otetaan huomioon kokonaisarviossa.

Ratkaisuehdotukseen kuuluu myös työttömyysturvan karenssin lyhentäminen 90 päivästä 60 päivään. Lisäksi hallitus on valmis käynnistämään kolmikantavalmistelun aktiivimallin toteuttamistavoista sekä jatkamaan kolmikannassa omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua.

Aiemmin keskusjärjestöt ovat aiemmin vaatineet koko niin sanotun irtisanomislain pois vetämistä ehtona työtaisteluiden lopettamiselle.

LUE MYÖS:

Professori: Nyt poistui paha ongelma irtisanomislaista – ”100 kertaa selkeämpi tilanne”

Tässä on Sipilän hallituksen ratkaisuehdotus