Hallituksen on tehtävä päätös aktiivimallin lakkauttamisesta elokuun budjettiriihessä, vaatii ammattiliittojen keskusjärjestö SAK tiedotteessaan.

Keskusjärjestö on kiinnittänyt huomionsa siihen, että valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) budjettiehdotuksessa ei mainita aktiivimallin lakkauttamista.

”Hallitusohjelman lupaus työttömille on pidettävä ja aktiivimalli on purettava. Hallituksen kiistely työllisyystoimista ei saa johtaa työttömiä kurittavan leikkurin jatkumiseen”, SAK:n pääekonomistiIlkka Kaukoranta toteaa tiedotteessa.

Hallituksessa on ollut sisäistä vääntöä aktiivimallin työllisyysvaikutuksista, sillä hallitusohjelman mukaan malli voidaan purkaa vain esittämällä tilalle työllisyysvaikutuksiltaan vastaavia toimia.

Valtiovarainministeri Lintilä, joka julkaisi ministeriönsä budjettiehdotuksen tänään, on toistuvasti tuonut esiin kantansa , että malli voidaan purkaa vasta kun sen työllisyysvaikutukset ovat selvillä. Hallitusrivistön vasemmalta laidalta on vaadittu aktiivimallin purkamista pikaisesti ja työllisyysvaikutusten korvaamista jälkikäteen, jos sellaisia löydetään tutkimuksissa.

LUE LISÄÄ:

Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen Ylellä: Aktiivimalli puretaan, vaikka tulisi uutta tietoa työllistävyydestä

SAK toivoo, että uuden hallituksen myötä työllisyyspolitiikassa tapahtuu ”työttömien ja työttömyysuhan alla olevien palkansaajien kannalta muutos inhimillisempään suuntaan”.

”Budjettiriihessä on löydettävä keinoja vahvistaa työttömien palveluita. Hallitus on kunnianhimoinen työllisyystavoitteessaan, eivätkä valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvät ja hallitusohjelmassa sovitut työllisyysmäärärahojen korotukset riitä tavoitteen saavuttamiseen”, Kaukoranta sanoo.

Valtiovarainministeriön esityksessä ensi vuoden budjetiksi tehdään maltillisia panostuksia työllisyyden parantamiseen. TE-palveluihin ehdotetaan noin 15 miljoonan euron lisämäärärahaa ja palkkatuen käytön lisäämiseen 10 miljoonan euron lisäystä.

Lue lisää budjettiehdotuksesta: ”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”