Työmarkkinoiden syksystä voi ennakoida värikästä. Keskustelu alkoi kiihtyä keskiviikkona, kun pääministeri Antti Rinne (sd) kehotti työmarkkinajärjestöjä etsimään keskitetysti ratkaisua kilpailukykysopimukseen kuuluneeseen 24 tunnin palkattoman lisätyöajan kysymykseen.

LUE MYÖS: Rinteen työmarkkinatoive murskaksi – Minna Helle: ”Emme toivo hallitukselta mitään apuja”

Elinkeinoelämän keskusliitto, joka on irtautunut keskitetyistä ratkaisuista, kiirehti tyrmäämään ehdotuksen. EK ja Teknologiateollisuus ilmoittivat, että keskitettyjä ratkaisuja ei ole tulossa, vaan syksyllä neuvotellaan liittokohtaisesti. Työaikakysymystä ei myöskään voida irrottaa omaksi keskitetysti sovittavaksi asiakseen.

”Työmarkkinakierros lähestyy ja keskustelu tihenee. Kikyn tunkio vielä höyryää ja työaikakysymyksen ratkaisu on vaikea paikka”, kommentoi palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta uutista EK:n vastustuksesta Twitterissä.

EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala toteaa hänelle, että kiky-sopimus paransi työllisyyttä merkittävästi. Tämä on todettu myös tutkimuksissa.

”Ei kannata aliarvioida sen myönteisiä vaikutuksia suomalaiselle palkansaajalle”, Oksala kirjoittaa.

”Pakotetut ratkaisut jättävät aina jälkensä, huolimatta myönteisistäkin vaikutuksista. Ja jälkiä joudutaan aikansa siivoamaan, niin se vain menee”, Eloranta vastaa.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi keskiviikkona, että Rinteen hallitukselta ei haluta mitään apuja – ei edes veroratkaisuja – kirittämään työmarkkinaosapuolten neuvotteluja.

”Hallitus tekee toki itse omat veropäätöksensä, mutta meidän neuvotteluihin niitä ei ole mitään syytä tunkea.”

Kiky-sopimuksen jatko eli työajan 24 tunnin pidennyksen jatkaminen on Teknologiateollisuuden toiveissa.

”Yritysten kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää, että työajan pidennys jatkuu”, Helle sanoo.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen puolestaan toteaa Twitterissä, että ”keskusjärjestöpöydissä tämä KIKY aikanaan syntyi, siellä samoissa pöydissä se on hyvä sopia pois”. Teollisuusliitto on jo keväällä tyrmännyt työajan pidennyksen jatkon. LUE LISÄÄ: Riita 24 tunnin lisätyöajasta: 50 000 ihmisen sopimus kaatui jo – Teollisuusliitto niittaa: ”Emme tule suostumaan”

”Tuo 24 tunnin poistaminen [sopimuksista] on ilman muuta yksi kärkitavoitteistamme. Muun muassa Teknologiateollisuuden neuvotteluissa työnantaja lähtee siitä, että kyseinen 24 tuntia löytyisi edelleen tulevasta sopimuksesta tai vähintäänkin sille poistuvalle työajalle lasketaan hinta. Tähän emme tietenkään tule suostumaan”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on linjannut.

Aalto arvioi jo keväällä, että työajan pidennyksen poistamisesta näyttää muodostuvan syksyn työehtosopimuskierroksen koetinkivi.

SAK:n Eloranta pohti keskiviikkona Demokraatille, että työajan pidennysasiaa voisi olla perusteltua pyrkiä ratkomaan keskitetysti.

LUE MYÖS: Antti Rinne varoittaa palkankorotuksista USU:ssa: ”Vaarantavat työllisyyskehityksen”