Työttömyysturvan aktiivimallista kauhistuneen SAK:n mukaan hallitus valmistelee jo seuraava vastaavaa mallia. Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan uusi malli toisi työttömille lisää sanktioita.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö on väläyttänyt myös poliittista lakkoa aktiivimallin takia.

– Aktiivimallin voimaan saattamisella hallitus rikkoi kilpailukykysopimusta. Kaiken lisäksi hallitus on kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa aktiivimalli kakkosta, joka toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä turvaa leikkavaa karenssia. Hallituksen valmistelema kakkosmalli toisi erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja kasvattaisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.

– On käsittämätöntä, että hallitus haluaa lisätä työttömien kohtaamaa byrokratiaa. Me olemme esittäneet sen sijaan karenssien yksinkertaistamista, työllistymispalvelujen lisäämistä, työttömän opiskelumahdollisuuksien parantamista ja sovitellun päivärahan kehittämistä töiden vastaanottamisen helpottamiseksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin heikentäneen luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina.

– On vaivaannuttavaa katsoa hallituspuolueiden kansanedustajien kiemurtelua työntekijöiden perustellun suuttumuksen edessä. "Kansalaisten palaute on otettava todesta" -tyyppiset lausunnot ovat tyhjää puhetta.

Eloranta ihmettelee, miksi hallituspuolueiden edustajat eivät ottaneet palautetta tosissaan ennen aktiivimallia koskevan lain säätämistä.

– SAK ei osallistunut aktiivimallin valmisteluun, mutta kerroimme useaan otteeseen hallitukselle ja mallia valmistelleille virkamiehille sen ongelmista. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota aktiivimallin puutteisiin. Jos palautetta ei kuunneltu valmisteluvaiheessa, kuinka se nyt yhtäkkiä otettaisiin todesta hallituspuolueiden keskuudessa?

Eloranta muistuttaa hallituksen leikanneen työttömyysturvaa jo viime vuoden alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen 100 päivällä ja muut heikennykset leikkasivat turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla. Kilpailukykysopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä uusia heikennyksiä.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 105 000 kannattajaa.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia maanantaina 15. tammikuuta. Tarkoitus on silloin päättää aktiivimalliin liittyvistä jatkotoimenpiteistä.

Lue myös:

Työttömille uusi 4 kuukauden yrittäjävapaus: ”Tilanne ollut mahdoton – nyt tuli mahdollisuus kokeilla”

Jo 100 000 haluaa kumota aktiivimallin – STT: Hallituksella silti täysi tuki

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Aktiivimallista riitaa jo hallituksessakin? Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle

Näkökulma: Kumotaanko aktiivimalli?

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin

Aktiivimallista kohtalokas myrsky? Tutkijat: Voi johtaa lakkoihin ja murentaa oikeistoa