SAK:n liittopäättäjät ovat kokoontuneet päättämään jatkotoimista vastalauseena hallituksen valmistelemalle irtisanomislaille. Puheenjohtaja Jarkko Eloranta valoi liittopäättäjiin taistelutahtoa alkusanoissaan.

SAK:n liittohallintojen yhteiskokouksessa on koolla noin 500 liittopäättäjää. Päättäjät linjaavat jatkotoimista, joista tehdään varsinaiset päätökset jäsenliittojen omissa hallituksissa. Ylityökieltoja ja lakkoja on jo nähty.

Hallitus pyrki alkujaan parantamaan niin sanotulla irtisanomislailla työllisyyttä madaltamalla pienten yritysten kynnystä palkata työntekijöitä. Vaikutusarvioissa on kuitenkin todettu, että toimenpiteen vaikutuksista ei ole olemassa täsmällistä tutkimusta ja näyttää siltä, että nettovaikutukset työllisyyteen asettuisivat todennäköisesti lähelle nollaa. Eloranta nosti tämän esiin puheessaan.

Keskustelussa on usein viitattu siihen, että laki kuitenkin kasvattaisi toteutuessaan tuottavuutta. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Ekonomistikoneessa 60 prosenttia ekonomisteista oli tätä mieltä. Eloranta ei kuitenkaan tähän usko.

"Mikroskooppisia täytyy näiden vaikutusten olla", hän sanoi kokouksessa.

Eloranta huomautti, että irtisanominen on mahdollista jo nyt ja irtisanomisten lainmukaisuutta tarkasteltaessa yrityksen koko otetaan jo nyt huomioon. Palkansaajaliike myös näkee, ettei irtisanominen nykyisinkään ole vaikeaa, kun taas Suomen Yrittäjistä (SY) on todettu moneen kertaan, että kynnys on tuomioistuimissa asettunut varsin korkealle, minkä johdosta yrittäjät eivät uskalla palkata työntekijöitä virherekrytointien pelossa.

Hallituksen kompromissiesityksessä irtisanomissuojan heikennys rajattiin 10 hengen yrityksiin, joissa Elorannan mukaan työskentelee vain reilut 100 000 palkattua työntekijää. Elorannan mukaan vuosittain ehkä riitautetaan ehkä muutama kymmenen tällaista henkilöperusteista irtisanomista. Näiden lukujen valossa Eloranta ei usko tuottavuusperusteluun.

"Miten siellä voisi yhtäkkiä tapahtua sellainen väenpuhdistus ja tuottavamman väen palkkaus, että jotain merkittävää tuottavuusetua koko kansantalouteen syntyy? Vaikea uskoa."

Yrittäjien arvio räjäytti salin nauruun

Elorannan mukaan "vaikutukset näyttävät olemattomilta, mutta puheet ovat olleet sitäkin hervottomampia ja levottamampia". Hän viittaa SY:n arvioon, jonka mukaan Suomeen syntyisi lain myötä kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Eloranta pitää väitettä suorastaan naurettavana ainakin päätellen siitä, miten hän yleisöä nauratti.

"Sukkana läpi. Kukaan ei kysy, onko totta vai ei. Lähteenä tälle tiedolle oli niinkin luotettava tutkimus kuin yrittäjäjärjestön oma gallup omille jäsenilleen", Eloranta sanoi SY:n arvioon viitaten ja sali räjähti nauruun ja Eloranta sai taputukset.

Suomen Yrittäjät on myöhemmin oikonut, että sen kyselyä ei ollut tehty vain jäsenyrityksille. Lue lisää: Yrittäjät vastaa SAK:lle: ”Nauru tekee herroille hyvää – mutta Elorannan suusta tuli väärää tietoa”

Elorannan mukaan "tämä onneton laintekele" syntyi lohdutuksena yrittäjille, kun paikallista sopimista ei saatu lavennettua kikyn yhteydessä eikä työaikalaissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut, että irtisanomislain taustalla on työaikalakityöryhmä, joka ei päässyt yksimielisyyteen paikallisen sopimisen edistämisestä.

"Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen on siis hallituksen kumarrus Suomen Yrittäjille – ei mitään muuta", Eloranta sanoi ja kutsui hallituksen toimia poliittisten irtopisteiden kalasteluksi yrittäjiltä palkansaajien laskuun.

"Se ei meille käy ja sen me olemme tehneet hallitukselle selväksi koko prosessin ajan määrätietoisesti ja johdonmukaisesti."

Elorannan mukaan hallituksen pitää nyt nousta seisomaan, hankkia "vähän terästä selkärankaan" ja lopettaa "hyödyttömän ja haitallisen lain valmistelu". Hän siteerasi Elinkeinoelämän keskusliiton ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatusta, joka Kauppalehden haastattelussa kutsui tilannetta kirpun nylkemiseksi. Laatunen sanoi tiistaina Kauppalehdelle, että juridisesta kirpun nylkemisestä uhkaa tulla kohtuuttoman suuret vahingot teollisuudelle, ja ay-liikkeen virittelemän sotasyksyn hinta voi nousta korkeaksi.

Eloranta totesi, että hän harvoin siteeraa työnantajapuolen johtajia, mutta nyt on sen aika.

"Hallitus nylkee juridista kirppua", Eloranta sanoi ja viittasi Laatuseen.

Eloranta hämmästeli, kuinka pienen mittaluokan asian vuoksi hallitus horjuttaa työmarkkinoiden rauhaa. Hänen mukaansa hallitus on työmarkkinoiden suurin epäjärjestyksen aiheuttaja, eikä kuohunta jää tähän syksyyn, vaan heijastevaikutuksia voi nähdä myös seuraavalla tes-kierroksella. Tästä myös työoikeuden professori Seppo Koskinen on aiemmin varoittanut.

Elorannan mukaan ay-liike ei kaipaa lakkoja, mutta puolustaa omia etujaan. Hänen mukaansa ay-liike ei vaadi lisää, mutta vaatii, ettei heiltä viedä lisää.

"Uskon myös, että jokainen tässä salissa haluaa, että seuraava hallitus ottaa ammattiyhdistysliikkeen työelämän uudistamisen kumppaniksi, eikä toteuta vain työnantajapuolen villejä unia. Pidetään tämä mielessä aina huhtikuulle asti", Eloranta sanoi puheensa päätteeksi.

Lue myös: Nyt puhutaan jo yleislakosta – ”Olemme valmiita”

Korjaus: Juttua korjattu 5.10. kello 20.52 Evan Ekonomistikoneen kysymyksen osalta: aiemmin uutisessa kerrottiin, että lähes puolet ekonomisteista uskoi lain kasvattavan toteutuessaan tuottavuutta, oikea luku on 60 prosenttia.