Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi tänään Ylen aamu-tv:ssä, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema, henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava lainsäädäntö on kilpailukykysopimuksen eli kikyn vastainen. Elorannan mukaan hallitus rikkoo itse kikyä nyt toista kertaa.

”[Tällä hallituskaudella] on tehty kilpailukykysopimus ja sillä pyrittiin työmarkkinoiden tilanne rauhoittamaan. Mutta senkin jälkeen hallitus on leikannut vaikkapa työttömyysturvaa vastoin sitä, mitä kilpailukykysopimuksessa sovittiin ja myös tässä samaisessa sopimuksessa oli henki ja kirjauskin siitä, että jatkossa työlainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti. Ja vaikkapa tämän irtisanomislain osalta näin ei ole tapahtunut, vaan hallitus on tätä yksipuolisesti vienyt eteenpäin”, Eloranta sanoi.

Lue myös: SAK:sta kovat syytteet: Hallitus rikkoo itse kiky-sopimusta – Yrittäjät opastaa laittomuuksiin

Eloranta toisti ammattiliittojen näkemyksen siitä, että työntekijöiden työsuhdeturva horjuisi uuden lain seurauksena. Elorannan mielestä olennaista on se, mikä jatkossa olisi irtisanomisen kynnys, kun työntekijän voisi irtisanoa luottamuspulan vuoksi.

Lue myös: ”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Elorannan mukaan SAK on valmis menemään neuvottelupöytään, jos hallitus kutsuu.

”Tämän lainsäädännön [irtisanomislain] osalta tilanne on vaikea, olemme vaatineet sen poisvetämistä. Nyt pitäisi löytää muita keinoja, jotka vaikka helpottaisivat ensimmäisen työntekijän palkkaamista”, Eloranta sanoi.

Useilla ammattiliitoilla on tällä viikolla käynnissä työtaistelutoimia, joilla lakihanketta vastustetaan. Keskiviikkona on luvassa päivän lakko pääosin teollisuusalalla.

Lue myös:

Poikkeuksellinen vetoomus EK:lta: ”Teillä on kaikki tieto siitä, miten lakot voidaan välttää”

Nyt leviää lakkoaalto – ”Sipilän kovapäisyys ei jätä valinnanvaraa”

”Lakot pysäyttävät toiminnan erittäin laajasti vientiteollisuudessa – tilanne kohtuuton”

Kaikki uutiset irtisanomislaista täällä!