Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi Uuden Suomen haastattelussa tämänpäiväisiä tietoja, joiden mukaan työmarkkinaosapuolet ovat keskustelleet vaihtoehdosta työtaisteluita aiheuttaneelle lakihankkeelle henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä.

Vaihtoehdon keskiössä on kerrottu olevan malli, jossa pienissä alle 10 hengen yrityksissä voitaisiin jatkossa palkata työntekijä määräaikaiseen työsuhteeseen ilman lain nykyisin vaatimaa määräaikaisuuden perustetta. Tällainen rekrytointi voitaisiin tehdä kuitenkin vain kerran.

Elorannan mukaan virallisia neuvotteluja ei ole käyty eikä virallista vaihtoehtoista esitystä ainakaan vielä ole.

”Kuten sanottu niin tässä on varmaan kukin tykönänsä ja vähän isommillakin porukoilla mietitty, voiko löytyä jotakin ulospääsyä tästä tilanteesta. Se on ihan selvä, että jokainen vastuullinen taho haluaa, että kiista päättyy ja työtaistelutoimet päättyvät ja löydetään joku tolkullinen ratkaisu. Kenelläkään ei ole halua tätä yhtään pitkittää”, Eloranta kommentoi.

”Ei meillä ole mitään valmista vaihtaria antaa, eikä ole mitään tulostakaan. Mutta varmasti, kuten tässä julkisuudessakin on käyty keskustelua, niin varmasti pitää tahtia kiihdyttää.”

”Tässä ei ole vielä sovittua neuvotteluprosessia kenenkään kanssa sovittuna.”

SAK ei siis laske sen varaan, että tämä lakiuudistus kaatuisi esimerkiksi perustuslakivaliokunnassa?

”Sitähän ei koskaan voi tietää, mutta kyllä vastuulliset tahot ovat koko ajan miettineet, miten tästä voidaan järkevästi, sopien ja neuvotellen päästä eteenpäin. Sitä me olemme jatkuvasti hallituksen suuntaan viestineet, että aitoihin neuvotteluihin pitäisi päästä ja se on edelleen voimassa.”

”Mutta kun neuvotteluja ei ole syntynyt, niin tässä on jokainen oman järjestönsä sisällä ja vähän varmaan järjestöjen keskenkin pohdintaa käytykin, mutta a) ei ole neuvoteltu ja b) ei ole tulosta.”

Seuraava vaihe varmastikin on se, että jos neuvotteluihin lähdetään, niin neuvotteluita varten pitää hakea jonkinlainen neuvottelumandaatti. Onko hallitus kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen tai koska hallitus kokoontuu seuraavan kerran?

”Ylimääräistä kokousta ei ole kutsuttu koolle ja seuraava kalenteroitu kokous on marraskuun alussa, 5. päivänä.”

Mutta jos tilanne tulee, että mandaatti pitää saada nopeamminkin, niin hallitus olisi nopeasti kutsuttavissa ylimääräiseen kokoukseen.

”Totta kai. Jos neuvottelut lähtevät liikkeelle, niin kuten sanoin, jokainen haluaa tästä tilanteesta niin nopeasti irti kuin se vain on mahdollista. Ilman muuta otamme ne elimet koolle, jotka pystyvät päätöksiä tekemään”, Eloranta vastaa.