SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on pahoillaan, että Juha Sipilän hallitus ei päässyt maanantaina sopuun perhevapaauudistuksen jatkamisesta.

–Tässä oli vakavaa yritystä ja aihiotakin olemassa. Nyt kun päädyttiin tähän, niin ei tietenkään voi olla tyytyväinen, Eloranta toteaa Uudelle Suomelle.

Eloranta myöntää, että työmarkkinakeskusjärjestöt tekivät vielä viime torstaina hallitukselle tarjouksen, miten perhevapaauudistuksessa voitaisiin edetä. Keskustan eduskuntaryhmä keskusteli ehdotuksesta myöhemmin torstaina pitämässään kokouksessa. Perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti, ettei uudistukselle ole edellytyksiä.

–Näinhän se oli. Me olisimme katsoneet perhe-etuuksien ansiosidonnaista puolta ja sitten hallitus olisi katsonut kotihoidontuen puolta. Tällainen tarjous tehtiin, mutta siihen ei saatu myönteistä vastausta ja homma jäi tekemättä, Eloranta kertoo ja korostaa, että mitään valmista mallia järjestöt eivät esittäneet.

–Tähänkin ilmeisesti sisältyi sellaisia epäilyksiä tai duubioita, ettei se sitten menestynyt.

Elorannan mukaan työmarkkinakeskusjärjestöt katsoivat, että uudistuksen pitäisi olla myös työnantajille ja työntekijöille kustannusneutraali. Ansiosidonnaisten perhevapaapäivien lisäämiselle ei siis ollut lähtökohtaisesti valmiutta, vaikka Eloranta povaa, että jotakin liikkumavaraa oikein tiukoissa neuvotteluissa olisi voinut ehkä syntyäkin.

Tasa-arvoa haettiin ensisijaisesti jakamalla ansiosidonnaisia äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaapäiviä uudelleen. Nykyisin äidille on kiintiöity 105 arki- ja lauantaipäivää, isälle 54 ja yhteisiä vanhempainvapaita 158 päivää.

–Tämä oli sellainen kysymys, jota pyöritettiin. Sinänsä lisärahaa ei olisi ollut tarjolla. Mutta totta kai, jos oikein olisi lähdetty vääntämään, niin sitten varmasti oltaisiin katsottu, onko kaikki niissä positioissa loppuun asti. Mutta niin pitkälle ei tässä vaiheessa päästy, eikä kenelläkään suurta halua ollut lähteä kustannuksia kasvattamaan, sanoo Eloranta.

Perhepolitiikan lisäksi perhevapaauudistuksella hallitus halusi kasvattaa työllisyyttä. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi viime syksynä, että uudistus voisi kasvattaa työllisyyttä jopa 50 000 työntekijällä. Selvitystyön aikana on selvinnyt, että todellinen luku on tuhannen ja kahden tuhannen haarukassa.

Elorannan mukaan ennakoitua heikommat työllisyysvaikutukset johtuvat käyttäytymismuutoksista, jotka toteutuvat lainsäädäntömuutoksia hitaammin.

–Varmaan kukaan ei usko, että kun isien vapaiden käyttö on hyvin pientä, se muuttuisi yhdessä yössä toisenlaiseksi. Siksi työllisyysvaikutuksiakaan ei kovin nopeasti tule.

–Minusta on realismia ajatella, että perheiden käyttäytyminen – vaikka kovaakin kiintiöimistä tehtäisiin – ei muuttuisi niin nopeasti kuin joissain hurjimmissa skenaarioissa ajatellaan, kertoo Eloranta.

LUE LISÄÄ:

Analyysi: Perhevapaauudistus menossa puihin

Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk