SAK:n lakimies Jari Hellsten kommentoi blogissaan perussuomalaisten varapuheenjohtajan ja puolueen eurovaaliehdokkaan Laura Huhtasaaren kommenttia ihmisoikeuksista.

”Kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo, mutta ihmisoikeudet on aina sidottu tiettyyn valtioon”, Huhtasaari sanoi SAK:n eurovaalipaneelissa perjantaina.

Lue lisää: ”No nyt pomppasi!” – Laura Huhtasaaren sanat ihmisoikeuksista räjäyttivät äläkän SAK:n vaalipaneelissa

Hellsten muistuttaa muun muassa perustulaista.

”Ihmisoikeudet eivät tietenkään leiju kansallisvaltioista irrallaan, mutta Huhtasaaren kanta on karmeasti väärä osoittaen samalla esittäjänsä asiantuntemuksen tason. Häntä ei näytä hetkauttavan edes perustuslakimme, joka sitoo Suomen kansainvälisiin sekä EU:n perus- ja ihmisoikeuksiin”, hän kirjoittaa SAK:n blogissa lauantaina.

Hellsten nostaa esimerkiksi työelämän perus- ja ihmisoikeudet, jotka saivat hänen mukaansa nykyisen perustuksensa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksessa nro 87 vuodelta 1948. Se koskee oikeutta perustaa ammattijärjestöjä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi sekä muun muassa oikeutta neuvotella työehtosopimuksia. Samat oikeudet sisältyvät Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Ammatillinen järjestäytymisvapaus sisältyy myös YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen vuodelta 1948.

Hellsten muistuttaa, että EU tunnustaa ILO:n ydinsopimusten ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoittavuuden omassa perusoikeuskirjassaan. ILO:n ydinsopimuksia EU käyttää mittarina esimerkiksi EU:n ulkopuolisten maiden tullietuuksissa.

”EU voi myös poistaa tullietuutensa, jos ILO:n sopimuksia rikotaan. Esimerkiksi vuonna 2006 kansainvälisen ay-liikkeen kantelun vuoksi Valko-Venäjälle lähetetty tarkastuskomitea totesi ILO:n yleissopimusten loukkauksia tapahtuneen. Sen nojalla Valko-Venäjän tullietuudet evättiin EU:n ministerineuvoston päätöksellä. Laura Huhtasaaren logiikalla myöskään työelämän ihmisoikeudet eivät voisi olla osa EU-oikeutta, joten EU:n olisi pitänyt sulkea silmät työntekijöiden ja heidän järjestöjensä ihmisoikeuksien polkemiselta Valko-Venäjällä”, hän kommentoi.

Hänen mielestään perussuomalaisten toiminta yleisesti esimerkiksi työehtosopimusten osalta on erilaista kotimaassa ja EU:ssa.

Hellsten ottaa esiin Euroopan parlamentin vuoden takaisen äänestyksen ns. lähetettyjen direktiivin uudistamisesta. Uudistus täsmensi EU-lainsäätäjän tahtona, että toisesta jäsenvaltiosta lähetetylle työntekijälle pitää maksaa koko palkkaus työntekovaltion työehtosopimusten mukaisesti.

”Uudistus hyväksyttiin parlamentin suurella enemmistöllä, mutta perussuomaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho äänesti poliittisen ryhmänsä linjan mukaisesti uudistusta vastaan. Ryhmän julkilausuttuna vastustusperusteena oli myös yritysten, "erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten", kilpailuaseman heikkeneminen uudistuksen myötä. Näin ryhmän ja sen myötä Halla-ahon linjana oli alipalkkauksen ja polkumyynnin linja”, Hellsten sanoo.

Lue myös:

”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” – Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista

Matteo Salvini kokoaa äärioikestoa tänään Milanoon – Tutkija: ”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta”

Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle