”Oikeistopopulistinen, nationalistinen aalto pyyhkii niin Suomea kuin Eurooppaakin.”

Näin aloitti työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puheensa SAK:n edustajiston kokouksessa tänään torstaina.

”Miten tähän vastaavat perinteiset kansanpuolueet? Miten työväenliike kykenee kirkastamaan sanomaansa tässä ajassa? Ja miten demokratiamme toimintakyky säilyy, kun liikkeellä on kasvavasti voimia, joiden mielestä demokratia ei kykene ratkaisemaan aikamme isoja kysymyksiä – kuten vaikkapa maahanmuuttoa ja ilmastonmuutosta?” Eloranta jatkoi.

Elorannan mukaan työmarkkinakierros etenee kirskuen. Ay-liitot ovat hiljattain puhuneet työnantajapuolen koordinoiduista ja rajuista vaatimuksista neuvottelupöydissä. LUE LISÄÄ:

Elorannan mukaan näyttää siltä, että ”työnantaja haluaa romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja työehtosopimuksiin perustuvat työelämäsuhteet”.

”Porvarien ja elinkeinoelämän suunnitelma järjestelmän vaihtamisesta Suomessa etenee nyt siis työnantajapuolen voimin. Viime hallituskaudella Sipilä joukkoineen yritti nitistää ay-liikettä ja edistää monin tavoin ay-liikkeen heikkenemistä, työnantajapuolen vallan kasvua ja kehitystä kohti ay-vapaampaa työelämää ja yhteiskuntaa. Nyt Rinteen hallitus ei työantajan vankkureita vedä, joten ideologista taistelua käydään Etelärannan työnantajapalatsista käsin. Kokoomusvetoiset työantajaliitot käyvät ideologista taisteluaan veronmaksajien ja osakkeenomistajien rahoilla, tavoitteenaan nujertaa ay-liike ja palkansaajien edunvalvonta”, Eloranta sanoi puheessaan.

LUE MYÖS:

”Pikkuhiljaa tapahtuvat suuret muutokset ovat hankalimpia havaita. Siksi niihin on myös vaikea reagoida ja niihin helposti myös sopeutuu. Pikkuhiljaa on tapahtunut myös tämä työmarkkinajärjestelmän muutos. Alkutahdit lienee lyöty jo neljännesvuosisata sitten, mutta nyt alamme lähestyä kulminaatiopistettä, ellemme ryhdy tosissamme muuttamaan kehityksen suuntaa”, Eloranta varoitti.

LUE MYÖS: