Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) katsoo, että mahdollinen oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle vaatii oman mallinsa. Perusasteelta tutut säännöt eivät voi SLL:n mukaan siirtyä sellaisenaan toiselle asteelle, kun kyseessä ovat jo aikuistumisen kynnyksellä olevat nuoret.

”Sakon uhalla voi kyllä saada nuoret kouluun, mutta tukeeko se oppimista? Pikemminkin velvollisuuden voisi kohdentaa koulutuksen järjestäjille niin, että opintojen takutessa tukitoimet saadaan nopeasti käyntiin. Ennen kaikkea tämä ei saa jäädä tulevan hallituksen ainoaksi koulutuspanostukseksi, vaan myös olemassa oleva heikko rahoitustilanne on ratkaistava”, SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen vaatii tiedotteessa.

Liitto muistuttaa, että oppivelvollisuuden laajentamista valmisteltiin edellisen kerran viisi vuotta sitten. Tuolloin esitys jäi luonnokseksi.

”Oppivelvollisuuden laajentaminen ei itsessään vielä ratkaise mitään, ellei perusopetuksessa voida varmistaa, että kaikki saavat riittävät tiedot, taidot ja motivaation siirtyä lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Sen oman jutun löytäminen on kaikkein tärkeintä”, kevään ylioppilas Veronika Jokikokko Oulun Lyseon lukiosta kommentoi.

SLL toivoo hallitusneuvotteluista lisäksi helpotusta lukion tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Liiton mukaan lukioiden rahoituksessa on noin 120 miljoonan euron vaje.

”Lukio-opiskelun arjessa huolestuttavat ryhmäkokojen paisuminen, kurssitarjonnan leikkaukset ja henkilökohtaisen ohjauksen tai tuen vähyys. Peli ei ole vielä menetetty, vaan edelleen meillä on laadukasta lukiokoulutusta tarjolla eri puolilla maata – se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys jatkossa”, Varkauden lukion tuore ylioppilas Joel Elmaci toteaa.

Oppivelvollisuuden pidentäminen aiheutti kuohuntaa perjantaina. Vasemmistoliiton hallitusneuvottelijoihin kuuluva kansanedustaja Paavo Arhinmäen mukaan oppivelvollisuusiän pidentäminen olisi todella merkittävä vuosikymmeniksi eteenpäin vaikuttava reformi.

”Sillä tuetaan erityisesti nuoria, jotka on vaarassa pudota jo peruskoulun jälkeen yhteiskunnasta”, hän sanoo.

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aikaisemmin perjantaina, että neuvotteluissa on päästy sopuun oppivelvollisuuden pidentämisestä koskemaan toisen asteen koulutusta eli lukiota ja ammattikoulua.

Esimerkiksi toimitusministeristön opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on arvostellut hanketta.

Lue lisää:

Hallitusneuvottelija puolustaa oppivelvollisuuden pidentämistä: ”Kokoomus vastustaa samalla intohimolla kuin aikoinaan peruskoulua”

Lisää ryöpytystä Antti Rinteen hankkeelle: ”Pakolla se ei onnistu”

Opettaja epäilee Antti Rinteen hanketta: ”100 miljoonan satsaus väärään paikkaan”

Lukiolaisperhe hyötyy jopa 900 €/vuosi – Rinteen hanke voi maksaa yli 100 miljoonaa euroa vuodessa