Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer yrittää saada läpi uuden mittaustavan Saksan panostuksesta sotilasliitto Naton rahoitukseen, Defense News uutisoi. Ministeri haluaa, että Saksan budjettivaatimus muutettaisiin vastaamaan 10 prosenttia liiton tarpeista.

Tämän mittaustavan mukaisesti Saksan Nato-jäsenyyteen liittyvä budjettivaatimus täyttyisi, kun maa vastaisi kymmenyksestä kausiluonteisesti taulukoitujen Naton ”suunnitelmakohteiden” rahoituksesta. Saksan puolustusministeriöstä kerrotaan, että näin voitaisiin nykyistä täsmällisemmin osoittaa Saksan panostukset Natoon eri kategorioissa.

Jos toive menisi läpi, poikkeaisi Saksan budjettivaatimus sotilasliiton jäsenmaiden tasa-arvoisesta edellytyksestä, joka on ollut voimassa vuodesta 2006. Sen mukaan vähintään kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta tulee käyttää puolustusmenoihin.

Kahden prosentin säännön kannattajat ovat nähneet sen hyväksi peruslinjaksi, joka estää tinkauksen ja edullisten tulkintojen tekemisen.

Saksa on parantanut suoritustaan

Vuonna 2019 vain yhdeksän 30:stä Nato-jäsenmaasta saavutti vaatimuksen. Se oli kuitenkin jo neljä enemmän kuin vuonna 2017. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin painavat kehotukset budjettisäännön noudattamisesta ovat tuottaneet jonkin verran tulosta.

Statistan tietojen mukaan Saksa käytti puolustusbudjettiinsa vuonna 2019 1,38 prosenttia bruttokansantuotteestaan. Se oli noin 50 miljardia euroa. Vuotuinen puolustukseen käytetty rahapotti on ollut kasvussa vuodesta 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan.

Defense News arvioi, että koronaviruksen talousvaikutusten jälkeen Saksan puolustusmenojen suhde kohoaa noin 1,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Trump vetää joukkoja Saksasta

Puolustusministeri Kramp-Karrenbauer on yrittänyt jo jonkin aikaa saada kumottua kahden prosentin sääntöä. Koronaviruspandemialla on ollut osansa asiassa. Maailman talouksien kärsiessä vakavista iskuista kaikenlaiset kansalliseen tuotantoon sitoutuvat päämäärät ovat liian tässä tilanteessa liian epävakaalla pohjalla eivätkä ne kerro jäsenmaan hyödyllisyydestä sotilasliitolle, ministeri on perustellut.

Saksan puolustusministeriö ei ole toistaiseksi toimittanut tietoa siitä, kuinka suuren rahamäärän ministeriön kannattama uudenlainen vaatimustaso toisi Naton kassaan.

Presidentti Trump on vuosia kritisoinut Saksaa riittämättömästä panostuksesta puolustusbudjettiin. Heinäkuussa Yhdysvallat päätti vähentää joukkojaan Saksasta 11 800:lla tulevien vuosien aikana. 6 400 palaa Yhdysvaltoihin ja 5 400 sijoitetaan muihin Euroopan maihin.

Lue seuraavaksi: