Saksalainen aluetuomioistuin on antanut päätöksen, jonka mukaan poikien ympärileikkaaminen vain uskonnollisista syistä on rikos.

Kölniläinen tuomioistuin katsoi ratkaisussaan, että ympärileikkaus aiheuttaa pojille ruumiillista vahinkoa ja on katsottava laittomaksi huolimatta siitä, että lapsen vanhemmat haluavat tehdä toimenpiteen.

Oikeuden päätös on yhdistänyt Saksan juutalaiset ja muslimit, joiden molempien uskonnossa käytäntöä harjoitetaan. Juutalais- ja muslimiyhteisöt pitävät päätöstä syrjintänä ja hyökkäyksenä vuosisatojen perinnettä vastaan, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Kölnin tuomioistuimen päätös ei sido Saksan muita oikeusistuimia, joten kielto koskee vain Kölnin aluetta. Passaun yliopiston rangaistusopin professori Holm Putzke katsoo kuitenkin, että päätös toiminee ennakkotapauksena ja ”varoittavana signaalina”.

Oikeuden päätös oli pitkän oikeustaistelun lopputulos. Linjaus syntyi ratkaisuna yksittäistapaukseen.

Kölniläinen muslimipariskunta teetti 4-vuotiaalle pojalleen ympärileikkauksen uskonnollisen perinteensä mukaisesti. Toimenpiteen suoritti muslimilääkäri, joka leikkasi esinahan ja ompeli haavaan tikit. Kaksi päivää tämän jälkeen pojan haava alkoi vuotaa, ja vanhemmat veivät hänet lääkäriin. Sairaala otti yhteyden poliisin, joka aloitti tutkinnan.

Tutkinnan perusteella lääkäri asetettiin syytteeseen ruumiillisen vamman aiheuttamisesta. Tuomioistuin vapautti lääkärin – hänhän ei ollut rikkonut mitään olemassa olevaa lakia – mutta totesi, että jatkoa ajatellen ympärileikkaus vain uskonnollisin perustein tulee julistaa laittomaksi.

Tuomioistuin katsoi, että lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on vahvempi oikeus kuin uskonvapaus tai vanhempien oikeudet. Päätös koskee ilmeisesti vain pikkulapsia, sillä poika, joka pystyy itse päättämään toimenpiteen tekemisestä, voidaan tuomion mukaan ympärileikata.

Professori Holm Putzken mukaan oikeus ei antanut uskontokuntien syrjintäsyytösten vaikuttaa ratkaisuunsa ”kuten poliitikot”, joilta on pitkään vaadittu ratkaisua ristiriitaiseen tilanteeseen.