Maailma on siirtynyt uuteen poliittiseen ”epookkiin” eli aikakauteen, katsoo Saksan entinen ulko- ja talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel. Hänen mukaansa vanhan maailmanjärjestyksen kuolemasta kertoo kolme tuoretta tapahtumaa, joista kahdessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on suuri rooli.

Gabriel kirjoittaa näkemyksestään Handelsblattissa. Hänen mukaansa ensimmäinen viime viikkojen kolmesta merkittävästä tapahtumasta on länsivaltojen G7-ryhmän hajoaminen. Gabriel katsoo, että teollisuusmahtien yhteenliittymä näyttää kaatuneen samaan asiaan, jota se aikanaan koottiin ratkaisemaan: maailmankaupan säännöistä sopimiseen. Donald Trump lähti kokouksesta etuajassa, irtautui yhteislausunnosta ja haukkui liittolaismaiden kauppapolitiikan.

– Yhteiset arvot eivät enää yhdistä länsimaita, vaan taloudelliset edut jakavat niitä. Donald Trump oli vain johdonmukainen vaatiessaan Venäjää takaisin ryhmään. Jos arvoilla ei ole väliä G7:ssä, miksi Venäjä suljettaisiin ulos? Gabriel kysyy.

Samaan aikaan kun G7-maat riitelivät kokouksessaan, oli koolla toinenkin ryhmä: euraasialainen Shanghai Group.

– Samanaikaisuus ei ole mikään sattuma. Shanghai Group eli lännen autoritaariset viholliset osoittivat yhteisen halun muokata maailman ”lännenjälkeistä” arkkitehtuuria, Gabriel kirjoittaa.

Shanghai-ryhmään kuuluvat Venäjän ja Kiinan lisäksi Kazakstan, Kirgisia, Tadjikistan sekä Uzbekistan. Ryhmä muodostaa noin 40 prosenttia maailman väestöstä ja 20 prosenttia maailmankaupasta. G7 kattaa väestöstä vain noin 10 prosenttia, mutta maailmankaupasta peräti 50 prosenttia.

Kolmas tapahtuma oli Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin huipputapaaminen. Gabriel väittää, että kokouksen tulos ennakoi uuden ydinasevarustelun ajan alkua, vaikka siellä nimellisesti sitouduttiinkin Korean ydinaseriisuntaan.

– Selkeästi vain valtiot, joilla on ydinaseita, otetaan tässä maailmassa vakavasti ja neuvottelupöytään. Hallinnon vaihtamisen politiikasta luopuminen on se, mitä Donald Trump tarjoaa Kim Jong-unille, Gabriel analysoi.

Trumpin ja Kimin tapaamisessa sitouduttiin edistämään Korean niemimaan ydinaseriisuntaa. Löyhän sitoumuksen vastineeksi USA lupaili Pohjois-Korealle turvatakuita, joiden ainakin Kiina ja Pohjois-Korea vaativat koskevan myös Pohjois-Korean hallitsijaperhettä.

Gabrielin mukaan Iranin johtajat katsonevat Pohjois-Korean tilannetta katuen sitä, että suostuivat Euroopan vaatimuksiin ydinaseen tavoittelusta luopumisesta.

– Maailman diktaattorit oppivat tästä – hankkikaa ydinaseita jos voitte. Korean niemimaalla jopa mahtava Amerikka joutui siksi luopumaan ideastaan vaihtaa hallintoa.

Gabriel johtopäätös Trumpin kaudesta on sama kuin monilla muilla Euroopan johtajilla. Eurooppa ei voi luottaa enää Yhdysvaltoihin, ei kaupassa eikä puolustuksessa, ei tämän presidentin aikana eikä ehkä seuraavankaan. Kaupan suhteen liittolaisuudet on jo mullistettu, samoin Iranin, ja seuraavaksi voi olla puolustusliitto Naton vuoro, Gabriel arvioi.

– Vanhat säännöt eivät päde.

Hänen mukaansa Euroopan täytyy ryhtyä toimimaan itsenäisesti varautuen pahimpaan, kuin Yhdysvaltoja ei olisi, mutta silti tehden parhaansa suhteen eteen. Yhdeksi ratkaisuksi hän ehdottaa tulevaisuuden suhteiden luomista investoimalla Amerikan ja Euroopan välisiin opiskelijavaihto-ohjelmiin, koska opiskeijoiden joukossa ovat tulevat Amerikankin johtajat. Lisäksi Euroopan yhtenäisyyteen täytyy panostaa, Gabriel katsoo.

Lue myös:

Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia vaatimuksia Koreasta – naapurimaat kauhuissaan

Tutkija: Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

Martti Ahtisaari: ”Suurvaltojen välisen väkivallan uhka on palannut”