Saksan kehitysministeri Gerd Müller vaatii Euroopan unionia palauttamaan toimintaan Välimeren hengenpelastusoperaationsa ja aloittamaan myös pakolaisten pelastusoperaation Libyan maaperällä. Pelastustoimiin tulee ryhtyä välittömästi ja tarvittaessa vaikka ilman kaikkien EU-maiden hyväksyntää, ministeri laukoo.

Müllerin vaatimus osuu tulenarkaan hetkeen, sillä Saksan ja Italian hallituksen kiistelivät viimeksi viikonloppuna Välimeren siirtolaisten kohtelusta. Saksa on vaatinut Italiaa avaamaan satamansa siirtolaisia mereltä pelastavien avustusjärjestöjen aluksille. Italia taas katsoo avustusjärjestöjen tukevan ihmissalakuljettajien toimintaa.

LUE MYÖS: Italiassa leimahti riita siirtolaisista – Matteo Salvini joutui rajuun ryöpytykseen

Kehitysministeri Müller puolestaan vaatii EU:ta aloittamaan pelastusoperaatiot sekä Välimerellä että Libyan maaperällä. Libya on kauttakulkumaa suurelle osalle Välimeren pakolaisliikenteestä.

”Tarvitaan Euroopan ja YK:n yhteinen humanitaarinen aloite pelastaa pakolaisia Libyan maaperällä. Uuden EU-komission on toimittava heti. Emme voi odottaa päivääkään lisää”, Müller sanoo Politicon mukaan. Ministeriä on alun perin haastatellut saksalaislehti Neue Osnabrücker.

Ministeri Müllerin mukaan ihmisiä Libyan pakolaisleireillä uhkaa kuolema nälän ja nestehukan vuoksi, ja niiden vaihtoehtona on vaarallinen Välimeren ylitys.

Lisäksi EU:n olisi Müllerin mukaan käynnistettävä uudelleen meripelastusoperaationsa, tarvittaessa vaikka ilman EU-maiden yksimielistä hyväksyntää. Saksalaisministerin mukaan Eurooppa on kääntänyt Välimeren tapahtumille selkänsä lopetettuaan niin sanotun Operaatio Sophian.

”Haluammeko, että Välimerestä tulee pysyvästi kuoleman meri samalla kun me katsomme pois? Uuden EU-komission on aloitettava ohjelma Välimeren maiden tukemiseksi, emmekä enää voi odottaa kaikkien EU-jäsenmaiden hyväksyntää”, Müller sanoo.

Politicon mukaan Sophia-operaation aikana Välimereltä pelastettiin noin 49 000 merihädän uhkaamaa siirtolaista, vaikka Sophia ei virallisesti ollut pelastusoperaatio. Sophia-ohjelma käynnistettiin vuonna 2015 ja sen meritoiminta lopetettiin kevättalvella 2019. Tällä hetkellä Välimerellä toimii pelastustehtävissä avustusjärjestöjen aluksia, mutta esimerkiksi Libyaa lähin Italia estää avustusalusten pääsyn satamiinsa.

LUE MYÖS: Malta päästi Italian hylkimät siirtolaiset maihin – Saksa ottaa 40 turvapaikanhakijaa, loput jaetaan EU-maihin