Saksan ulkoministeri Heiko Maas pyrkii muodostamaan EU-maista ryhmittymän, joka käynnistää järjestelmän Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden jakamiseksi eri maihin.

”Tavoitteena on luoda eri maita sitova järjestelmä niiden EU-maiden kesken, jotka ovat halukkaita ottamaan turvapaikanhakijoita. Berliini osallistuu tähän merkittävällä panoksella ja takaa ottavansa jatkuvasti tietyn kiintiön mereltä pelastetuista ihmisistä”, Maas sanoo saksalaisen Redaktionsnetzwerk Deutschlandin haastattelussa.

Itävallan ex-liittokansleri Sebastian Kurz on Politicon mukaan jo tyrmännyt Maasin ehdotuksen.

”Kyseessä on vanha idea, joka on jo osoittautunut toimimattomaksi”, hän sanoo.

Politicon tietojen mukaan asia on esillä Euroopan oikeus- ja sisäministerien kokouksessa Helsingissä ensi torstaina.

Saksan ja Italian hallitukset kiistelivät viimeksi viime viikonloppuna Välimeren siirtolaisten kohtelusta. Saksa on vaatinut Italiaa avaamaan satamansa siirtolaisia mereltä pelastavien avustusjärjestöjen aluksille. Italia taas katsoo avustusjärjestöjen tukevan ihmissalakuljettajien toimintaa.

Lue myös: Italiassa leimahti riita siirtolaisista – Matteo Salvini joutui rajuun ryöpytykseen

Saksan kehitysministeri Gerd Müller vaatii viikolla Euroopan unionia palauttamaan toimintaan Välimeren hengenpelastusoperaationsa ja aloittamaan myös pakolaisten pelastusoperaation Libyan maaperällä. Pelastustoimiin tulee hänen mukaansa ryhtyä välittömästi ja tarvittaessa vaikka ilman kaikkien EU-maiden hyväksyntää.

Lue lisää: Saksalaisministeri vaatii: EU:n aloitettava pelastusoperaatiot Välimerellä – ja Libyassa

Suomessa hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti viikolla, että Suomi ottaa vastaan enintään viisi turvapaikanhakijaa Maltalta kertaluonteisena tuen osoituksena. Lisäksi hallitus päätti torstaina kahdeksan Välimereltä pelastetun turvapaikanhakijan vastaanottamisesta EU:n sisäisinä siirtoina.

EU-komissio on esittänyt Suomelle pyynnön ottaa vastaan sisäisinä siirtoina Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita. Turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja on vaatinut etenkin Italia, joka pyrkii estämään Välimerellä toimivien avustusjärjestöjen alusten pääsyn satamiinsa.

Tilanne kiristää välejä hallituksen sisällä. Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on syyttänyt hallitusta holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) painotti Iltalehden haastattelussa, että Suomen päätökset turvapaikanhakijoiden ottamisesta Italiasta ja Maltalta ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.

”Nyt pistimme stopin eli ennen kuin väliaikaisesta järjestelystä on sovittu, emme ota ketään mereltä pelastettuja vastaan”, Rinne sanoo.

Pääministerin mukaan Suomi aikoo käynnistää nopeasti valmistelut sisäisiä siirtoja koskevan väliaikaisen järjestelyn toteuttamiseksi. Tavoitteena on saada järjestelyyn mukaan mahdollisimman vahva jäsenmaiden enemmistö. Rinteen mukaan tavoitteena on saada ainakin 20 jäsenmaata mukaan järjestelyyn.

Lue lisää:

Antti Rinne turvapaikanhakijoista IL:lle: ”Nyt pistimme stopin - Voi olla signaalivaikutus”

Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”