Viranomaiset Saksan Chemnitzissä sanovat, että sosiaalisessa mediassa levinneet valeuutiset kiihdyttivät väkivaltaiseksi yltyneitä äärioikeiston katumellakoita. Itäsaksalaisessa kaupungissa on pelätty puukotustapauksen käynnistämän mellakoinnin jatkumista.

Mellakat käynnistyivät 35-vuotiaan saksalaismiehen kuolemasta varhain sunnuntaina. Puukottajiksi on syytetty kahta turvapaikanhakijaa, irakilaista ja syyrialaista miestä, jotka ovat poliisin hallussa epäiltyinä taposta.

Kaksipäiväiset mielenosoitukset saivat vauhtia äärioikeiston sosiaalisessa mediassa levittämästä väitteestä, että puukotuksen uhri olisi yrittänyt suojella naista joutuessaan väkivallanteon kohteeksi. Poliisin mukaan väite on kuitenkin valeuutinen, sillä uhria puukotettiin kahden miesryhmän välisen yhteenoton yhteydessä.

Vihareaktio perustui osin ”valeuutisiin”, sanoo Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer Deutsche Wellen mukaan.

”Meidän täytyy tiedostaa, että mobilisaatio verkossa oli voimakkaampaa kuin ennen.”

Miesryhmien yhteenotossa olivat mukana myös epäillyt, poliisin hallussa olevat turvapaikanhakijat.

Äärioikeiston suuremmassa mielenilmauksessa maanantaina oli mukana noin 6000 ihmistä, joita haastoi tuhat vastamielenosoittajaa – joukossaan naamioituneita antifa-ryhmiä. Molempiin osapuoliin kuuluneita loukkaantui yhteenotoissa, ja viranomaisten mukaan mellakoinnin yhteydessä on nähty äärioikeiston jahtaavan ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Kymmentä ihmistä etsitään epäiltyinä kielletyn natsitervehdyksen esittämisestä tapahtumien yhteydessä.

Chemnitzin tapahtumat ovat pelästyttäneet Saksan, jossa keskustellaan nyt muun muassa poliisivoimien resurssien riittämättömyydestä. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier totesi, että puukotusta käytettiin hyväksi ulkomaalaisvastaisen väkivallan tuomiseksi Saksan kaduille.