Saksassa hallitus on joutunut tiedotustilaisuudessaan vastaamaan kysymyksiin siitä, miksi Berliinin iskusta epäilty Anis Amri onnistui liikkumaan maassa vapaasti, vaikka hän oli ollut poliisin seurannassa ja hänet kuvattiin yöpymässä ääriajattelusta epäillyssä moskeijassa.

Saksan yleisradioyhtiö RBB:n hallussa on poliisin videomateriaalia valvontakameroista, jotka ovat seuranneet poliisin sulkemaa berliiniläismoskeijaa. RBB:n mukaan moskeijan johto oli taannoin kutsunut paikkaa paikallisten ”Isis-ihmisten” moskeijaksi, ja valvontakameramateriaalin perusteella epäilty yöpyi moskeijassa 14.–15. joulukuuta välisen yön. Myös tämän jälkeen, tiistain vastaisena yönä eli maanantain rekkaiskun jälkeen, epäilty tallentui valvontakameraan saman moskeijan luona.

Poliisi tutki moskeijan eilen torstaina.

Brittilehti Guardian kertoo, että Saksan hallitus joutui tiedotustilaisuudessaan kovan paineen alle. Hallitukselta kysyttiin, miksi Amri näistä yhteyksistä huolimatta kykeni liikkumaan maassa vapaasti, toteuttamaan iskun ja vielä poistumaan Saksasta Ranskan kautta Italiaan.

Hallitus ei toistaiseksi juuri osannut vastata näihin kysymyksiin, Guardian kertoo. Saksan sisäministerin mukaan maassa on noin 330 ihmistä, joita on syytä epäillä vähintään sympatioista ääri-islamistista terrorismia kohtaan.

Amri oli ollut poliisin seurannassa epäiltyjen radikalismiajatusten ja -kytkösten vuoksi. RBB:n mukaan kokopäiväinen tarkkailu kuitenkin lopetettiin aiemmin syksyllä, koska seurantasääntöjen ylittämiselle ei enää ollut perusteita. Deutsche Wellen mukaan seuranta lopetettiin laajan, puoli vuotta kestäneen tarkkailun jälkeen, koska Amrin mahdollisesti muodostamasta uhasta ei kyetty löytämään konkreettista näyttöä.