Eteläsaksalainen Baijerin osavaltio uhkaa viedä Saksan hallituksen perustuslakituomioistuimeen maahanmuuttopolitiikan vuoksi, kertoo Saksan yleisradioyhtiö Deutsche Welle. Liittokansleri Angela Merkel saa yhä enemmän kritiikkiä.

Uhkauksen esitti Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer, Merkelin hallituskumppanin eli kristillissosiaalisen CSU:n puheenjohtaja, joten DW puhuu jo ”avoimesta kapinasta” liittokanslerin politiikkaa vastaan.

Suuri osa Saksan turvapaikanhakijoista saapuu juuri Baijerin osavaltioon – viimeisen viiden viikon aikana yli 225 000 ihmistä. Seehofer on jo aiemmin todennut, että Saksa ei kykene ottamaan vastaan enempää turvapaikanhakijoita. Merkelin linjana taas on pysynyt, että Saksa ”pärjää”.

– Maahanmuuttoa täytyy ohjata ja rajoittaa, jos haluamme saada tilanteen hallintaan, Seehofer sanoi perjantaina.

– Jos Dublin- ja Schengen-sopimusten standardeja ei palauteta välittömästi käytäntöön, Saksan hallituksen täytyy päättää pakolaisten käännyttämisestä rajoilla, tuki Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann.

CSU:n puheet "itsepuolustuksesta" ja Itävallan vastaisen rajan sulkemisesta ovat herättäneet myös tyrmistystä. Silti yleinen tuki Merkelin linjalle on rapautunut, kun Saksa on joutunut kantamaan valtaisan osan Euroopan pakolais- ja siirtolaispaineesta eivätkä muut suuret Euroopan valtiot vaikuta seuraavan sen tervetuloa-mallia.

Hallituskumppaneista sosiaalidemokraatit ovat pysyneet Merkelin rinnalla eivätkä näe rajojen sulkemista ratkaisuna. Kansalaisista aiempaa harvempi kuitenkin antaa tukensa Merkelin politiikalle. Perjantaina julkaistun kyselyn mukaan 51 prosenttia saksalaisista katsoo, että uusia tulijoita ei kyetä vastaanottamaan eikä integroimaan yhteiskuntaan.

Pelkkä tulijoiden määrä on yleistyneen mielipiteen mukaan liiallinen jopa Saksan resursseihin nähden. Esimerkiksi pakolaislasten määrän vuoksi Saksassa tarvittaisiin jopa 25 000 uutta opettajaa kouluihin, brittilehti Guardian kertoo.

Lisäksi huolta ja suuttumusta herättävät levottomuudet vastaanottokeskuksissa. Muun muassa sanomalehti Spiegel on kertonut Saksan vastaanottokeskuksissa yleistyneistä joukkotappeluista ja muista väkivaltaisuuksista, joiden taustalla ovat toimettomuus sekä muun muassa turvapaikanhakijoiden etninen leiriytyminen. Toisaalta äärioikeiston hyökkäykset vastaanottokeskuksiin ovat yleisiä.

Spiegelin mukaan Saksan poliisiliiton puheenjohtaja vaati äskettäin naisten ja lasten sekä kristityn vähemmistön parempaa suojelemista vastaanottokeskuksissa. Kuitenkin myös shiia- ja sunnimuslimien keskinäinen väkivalta on yleistä.