Kreikan tukiohjelmasta on käynnissä vääntö, jossa ottavat roolia erityisesti Saksa ja hivenen yllättäen Yhdysvallat.

Saksan johtohahmot, liittokansleri Angela Merkel ja valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, varoittavat Kreikan hallitusta tuki- ja säästöohjelman jatkon hylkäämisestä. Talouslehti Financial Timesin mukaan Merkel kaatoi kylmää vettä Kreikan hallituksen päälle ilmoittamalla, että nykyinen tukiohjelma on ”kaikkien keskusteluiden lähtökohta”. Kreikka haluaisi hylätä niin sanotun troikan kanssa neuvotellun ohjelman säästöehtoineen.

– En tiedä, miten finanssimarkkinat siihen suhtautuisivat, mutta ehkä hän [Kreikan pääministeri Alexis Tsipras] tietää paremmin, sanoi Schäuble muun muassa Telegraph-lehden mukaan.

Jos tukiohjelmasta ei päästä sopuun, Kreikka jää vaille EU:n rahoitusta, eikä Schäuble lausuntonsa mukaan ymmärrä, miten Kreikka selviäisi tilanteesta. Kreikka tarvitsisi Telegraphin mukaan Euroopan keskuspankilta 60 miljardia euroa jo helmikuun lopussa akuuttiin kassavajeeseensa, jolloin aiemmin sovittu ohjelma ja rahoituserä päättyy.

Tsipras on tästä huolimatta muun muassa Saksan kauhistukseksi ilmoittanut toistuvasti, viimeksi sunnuntaina, pyrkivänsä eroon tukiohjelmasta. Tsiprasin mukaan tukiohjelman jatkamiseen suostuminen olisi Syriza-puolueen äänestäjien pettämistä, koska tukiohjelman edellyttämät säästöt ja leikkaukset ovat kurjistaneet kreikkalaisten elämää. Kaiken lisäksi Tsipras on Syrizan lupausten mukaisesti lopettamassa aiemmin sovittuja säästöjä.

Vaikka tukea ei tule Euroopasta, Kreikka ei ole vaatimuksineen aivan yksin. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on aiemminkin arvostellut Euroopan säästöpolitiikkaa, ja Telegraphin mukaan hän on nyt kertonut Merkelille odottavansa Euroopan ja Kansainvälisen valuuttarahaston ”työskentelevän Kreikan uuden hallituksen kanssa Kreikan palauttamiseksi kestävän kasvun tielle”.

– Taantumassa olevia maita ei voi puristaa [säästöillä] loputtomiin, Obama sanoo.

Tsipras joukkoineen tapaa tällä viikolla useaan otteeseen euroryhmän ja muun troikan johtoa. Saksan johdon mukaan tämä on viimeinen hetki suostua tukiohjelman uusimiseen.

Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan Kreikan hallitus olisikin nyt tuomassa EU-johdon eteen kompromissiesityksen, joka sisältäisi jonkinlaisen siirtymäkauden mallin, mutta lopulta uudenlaisen tukiohjelman. Kreikan esitys sisältää Kathimerinin mukaan muun muassa Kreikan julkisen talouden ylijäämätavoitteen merkittävän laskun, mikä toisin sanoen vähentäisi valtion säästötarvetta.

Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis totesi Kathimerinin mukaan, että Kreikan hallitus ei halua ”repiä” säästöohjelmaa mutta ei myöskään toteuttaa sitä orjallisesti.