Euroalueen johtajat tekivät jo viime vuonna kirjoittamattoman sopimuksen siitä, että yhden jäsenmaan ei anneta estää Portugalin tai jonkin muun maan tukipakettia, paljastaa uutistoimisto Bloomberg tiistaina julkaistussa jutussaan.

Sopimuksesta kertoi nimettömänä pysyttelevä EU-virkamies.

Perussuomalaisten vaalivoiton myötä Suomen on katsottu voivan käyttää veto-oikeuttaan, jotta väliaikaisen vakausrahaston tukea ei myönnettäisi Portugalille. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi eilen, että edellisen hallituksen neuvottelemaan pakettiin täytyy tulla muutoksia.

Jo aiemmin on kerrottu nimettömien lähteiden perusteella, että EU:ssa valmistellaan Portugali-paketin myöntämistä ennen Suomen hallituksen muodostamista eli ilman Suomen hyväksyntää. Nyt Bloomberg kertoo, että muut jäsenmaat yksinkertaisesti täyttäisivät Suomen jättämän noin 1,2 miljardin aukon tukipaketissa, mikäli eduskunta ei myöhemminkään hyväksyisi paketin maksamista.

Samalla tavalla toimittiin Slovakian kieltäydyttyä Kreikka-tuen maksamisesta. Sittemmin Slovakia on osallistunut vakausrahastoihin.

Bloombergin haastattelemat kansainväliset analyytikot katsovat ”äänestäjien vastaiskun” vaarantavan sekä väliaikaisen vakausrahaston EVVR:n kasvattamisen että pysyvän vakausmekanismin perustamisen. Toisaalta EU-komissio totesi eilen, että se uskoo yhä Suomen pitävän lupauksensa Portugalin tukipakettiin osallistumisesta.

Suomen hallitusneuvotteluissa ”ratkaisevassa asemassa” oleva suomalaislähde kertoikin eilen Financial Timesille, että Suomi on vakaasti sitoutunut euroalueeseen uudenkin hallituksen aikana.

–Viestini Euroopalle olisi: pysykää rauhallisina, lähde kommentoi FT:lle.

Nimettömän lähteen näkemystä tukee se tosiseikka, että todennäköinen hallitustunnustelija, kokoomuksen Jyrki Katainen on ehdottomasti eurotukien kannalla. Veteraanipoliitikko Bjarne Kallis (kd.) toteaakin blogikirjoituksessaan, että perussuomalaiset joutuu syömään vaalilupauksensa, mikäli mielii hallitukseen.

EU, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF aloittivat maanantaina Portugalin kanssa lopulliset neuvottelut tukipaketin ehdoista. Euromaat pyrkivät pääsemään yhteisymmärrykseen Portugali-paketin ehdoista toukokuun 16. päivään mennessä, eli kolme päivää ennen Suomen uuden hallituksen suunniteltua nimitypäivää. Suomi pystyisi halutessaankin estämään tuesta vain sen osan, jonka myöntää suoraan euromaiden väliaikainen vakausrahasto.

Suomen euroskeptikkojen vaalivoiton katsotaan vaikuttaneen osaltaan siihen, että Portugalin ja Kreikan valtionlainojen korot nousivat eilen ja eurovaluutan kurssi laski.