Italian populistihallitus taipui keskiviikkona ja yllättäen viilaamaan budjettiesitystään, joka on aiheuttanut kaaoksen valtionlainamarkkinoilla.

Alkuperäisen esityksen mukaan alijäämä olisi ollut 2,4 prosenttia kolmelle seuraavalle vuodelle. Keskiviikkoaamuna hallituksen avainministerit pitivät kriisikokouksen ja päättivät, että alijäämä on edelleen 2,4 prosenttia ensi vuodelle, mutta supistuu 2,2 prosenttiin vuonna 2020 ja edelleen 2,0 prosenttiin vuonna 2021. Keskiviikkoiltana budjettia viilattiin uudelleen: vuoden 2020 alijäämä pudotettiin 2,1 prosenttiin ja vuoden 2021 alijäämä 1,8 prosenttiin.

Syy viilauksiin selvisi eilen perjantaina, kun italialainen La Stampa –sanomalehti kertoi Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajan Mario Draghin puuttuneen asiaan poikkeuksellisella tavalla. La Stampan lähteiden mukaan Draghi tapasi Italian presidentin Sergio Mattarellan salaa Roomassa keskiviikkoaamuna ja varoitti populistihallituksen alkuperäisten suunnitelmien riskeistä.

”EKP:n pääjohtaja halusi henkilökohtaisesti tuoda esiin, mitä tapahtuu, jos Italian korot nousevat pilviin. Hän varoitti myös siitä, että hallitus aliarvioi pahasti korkojen nousun merkitystä”, La Stampan lähteet kertovat.

Draghi muistutti Mattarellaa myös siitä, että EKP ajaa velkakirjojen osto-ohjelmaansa parhaillaan alas. Lainaosto-ohjelman on määrä päättyä vuodenvaihteessa kokonaan. Tämä on Draghilta vahva viesti siitä, että Italian on turha odottaa EKP:ta apuun.

Aikaisemmin hallituspuolueet olivat ilmoittaneet, ettei budjettiesityksestä anneta periksi ”millimetriäkään”. Draghin ja Mattarellan tapaamisen jälkeen budjettiesitystä siis viilattiin toistamiseen, ja vuoden 2021 alijäämä painettiin alle kahteen prosenttiin.

Mario Draghi on puutunut Italian politiikkaan aikaisemminkin. Hän esti kesällä eurokriittisenä tunnetun Paolo Savonan nousun Italian valtiovarainministeriksi. Lisäksi vahvistamattomien italialaistietojen mukaan juuri Draghi oli ex-pääministeri Silvio Berlusconin eron taustalla vuonna 2011.

Kirje komissiosta

Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ja talouskomissaari Pierre Moscovici puolestaan kirjoittivat perjantaina kirjeen Italian valtiovarainministerille Giovanni Trialle. He varoittavat kirjeessä Italiaa budjettisääntöjen rikkomisesta ja alijäämän paisuttamisesta.

Budjettiesityksen viilaaminen on aiheuttanut jännitteitä myös Italian hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan välille. Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio ja Legan johtaja, sisäministeri Matteo Salvini riitelevät muun muassa siitä, kuinka paljon rahaa budjetista voidaan irrottaa Viiden tähden liikkeen ajaman kansalaispalkan rahoittamiseen. Di Maio haluaa hankkeeseensa 10 miljardia euroa, Salvinin mukaan maksimi on 8 miljardia, koska samansuuruinen summa tarvitaan Legan ajamaan eläkeikän laskuun.

Hallituskumppanien välejä ei helpota Corriere della Seran lauantaina julkaisema tuore puoleugallup, jonka mukaan Viiden tähden liikkeen kannatus jatkaa laskussa ja Legan nousussa.

Viiden tähden liikkeen kannatus on laskenut 28,5 prosenttiin edellisen gallupin 30 prosentista. Legan kannatus on nyt 33,8 prosenttia, kun se kuukausi sitten oli 33,5 prosenttia. Kevään parlamenttivaaleissa Viiden tähden liikkeen kannatus oli reilut 32 prosenttia ja Legan noin 18 prosenttia.

Euroopan komissio aloittaa Italian budjetin käsittelyn lokakuun puolivälissä.

Markkinoilla Italian valtionlainojen korot ovat edelleen korkealla. 10-vuotisen valtionlainan korko oli perjantaina 3,4 prosenttia ja korkoero Saksaan 283 pistettä.

Lisää aiheesta:

Italian hallitus natisee – 780 €:n kansalaispalkka ”aloitti kaaoksen”

Italialaisen jättipankin pääekonomisti: Tämä asia huolestuttaa nyt eniten