Vasemmistoliitto on julkaissut kokonaisen nettisivun, joka käsittelee Fortumin sähköverkkokauppaa Carunalle vuonna 2013. Puolue myös julkaisi sivulla ministerivaliokunnan pöytäkirjoja, jotka vasemmistoliiton mukaan ovat olleet aiemmin salattuja.

”Koska Caruna-kaupoista on julkisuudessa esiintynyt monenlaista tietoa, pyysimme ministeriöstä aiemmin salatut ministeriövaliokunnan kokouksen pöytäkirjat. Pöytäkirjoista käy ilmi, kuinka päätös kaupoista tehtiin”, puolue kertoo Facebookissa.

Vasemmistoliitto oli mukana hallituksessa, kun kauppa tehtiin. Puolue on pitänyt jatkuvasti esillä sitä, että silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) vastusti kauppaa. Arhinmäki on myös itse toistuvasti palannut asiaan julkisuudessa. LUE MYÖS: Tapaus Raskone: ”Caruna, Digita, Kemira GrowHow, Autokatsastus…” – Arhinmäeltä tyly lista Sipilälle

”Erityisesti vastuun Caruna-kaupasta kantavat Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto (vihr) ja energia-asioista vastannut ministeri Jan Vapaavuori (kok). Myös silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) tuki ja puolusti voimakkaasti kauppaa. Silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) ainoana ministerinä vastusti kauppaa. Hän esitti talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ettei Fortumin strategista tehtävää muuteta ja näin myynnille anneta lupaa. Arhinmäki jäi kuitenkin yksin, kun muut puolueet jyräsivät läpi ministeri Haaviston esityksen”, vasemmistoliiton Caruna-sivulla sanotaan.

Vasemmistoliitto on julkaissut Caruna-sivuillaan kaksi pöytäkirjaa, joissa on merkintä ”salaustaso II”.

Suojaustaso II tarkoittaa sitä, että ”asiakirjaan sisältyvän salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen tai oikeudeton käyttö voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa salassapitosäännöksessä tarkoitetulle yleiselle edulle”. Asiakirjat ovat nyt julkisia, koska ne on luovutettu puolueelle ministeriöstä.

LUE MYÖS: Kansanedustaja pelkää: Suomi vaarassa tehdä uudet ”carunat”