Tanska on kieltänyt kuutta ulkomaista uskonnollista saarnajaa saapumasta maahan. Porttikiellon saaneiden ”vihasaarnaajien” joukossa on viisi muslimipuhujaa sekä yhdysvaltalaispastori Terry Jones.

Listan henkilöillä ei ole asiaa Tanskaan seuraavan kahden vuoden aikana, kertoo Saksan yleisradion Deutsche Welle. Maahantulokiellon uhmaaminen voi johtaa enimmillään kolmen vuoden vankeustuomioon.

Islamistisaarnaajien joukossa on Kanadan, Saudi-Arabian, Syyrian ja Yhdysvaltain kansalaiset tai kansalaisia. Lisäksi pannaan asetettiin kristitty evankelista Terry Jones, joka poltti Koraaneja vuonna 2011.

– Nämä ihmiset eivät ole tervetulleita Tanskaan, sanoo maahanmuuttoministeri Inger Stoejberg.

Lue lisää: Supo vahvistaa: Kaksi Tanskan kieltämistä islamistisaarnaajista käynyt Suomessa

Tanskalaisministerin mukaan kuusikon kaltaiset vihapuheen ja -ajattelun levittäjät pyrkivät purkamaan Tanskan demokratiaa ja yhteiskunnan keskeisiä arvoja kuten vapautta. Niin sanotun mustan listan kokoamisen taustalla on tanskalaisissa moskeijoissa salakuvattu dokumentti, joka muun muassa paljasti radikaali-imaamin saarnanneen Tanskassa aviorikkojien kivittämisestä. Dokumentti johti Tanskassa ja Suomessakin keskusteluun rinnakkaisten yhteiskuntien syntymisestä länsimaisten yhteiskuntien sisälle.

Tanskan hallituksen lisäksi myös maan oppositio tuki listan laatimista. Deutsche Wellen mukaan Tanskan hallitus ei ole vahvistanut, onko joku kuudesta saarnaajasta aiemmin vieraillut Tankassa.

Tanskan ulkoministeriö on julkaissut maahantulokiellon saaneiden saarnaajien tiedot verkkosivuillaan. Listan nimet ovat Mohamad bin Abd al Rahman bin Milhi bin Mohamad al Arefe, Kamal El-Mekki, Bilal Philips, Terry Dale Jones, Salman Bin Fahad Alodah sekä Mohammad Rateb Abdalah Al-Nabulsi.

Euroopassa ainakin Britannialla on myös lainsäädännölliset keinot estää yhteiskunnan kokonaisedun kannalta haitallisten henkilöiden saapuminen maahan.