Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ottivat heti suurimman oppositiopuolue SDP:n veistelyidensä kohteeksi, kun puoluejohtajat kohtasivat tänään Kuntaliiton paneelikeskustelussa koskien sote-uudistusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kirvoittivat yleisöltä naurua ja aplodeja vastatessaan SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka puhui ”lehmänkaupoista” sote-uudistuksen yhteydessä.

”Jos lehmänkauppa olisi jäänyt tekemättä, meillä olisi jo sote voimassa”, Rinne sanoi viitaten siihen, että kokoomuksen ajama soten valinnanvapaus ja keskustan ajama maakuntauudistus kytkettiin yhteen uudistuksen valmistelussa.

”Sote tulee kaatumaan tämän syksyn aikana”, Rinne sanoi viitaten tiukkaan aikatauluun ja mahdollisiin perustuslaillisiin ongelmiin.

Petteri Orpo huomautti Rinteelle, että mikään puolue ei voi yksin päättää sotesta.

”Anttikin kun on kovasti hallitukseen menossa, niin saat valmistautua siihen, että hallituksessa varmaan on useampia puolueita, ja sitten siellä pitää sopia asioista”, Orpo sanoi ja sai yleisön nauramaan ja taputtamaan.

SDP ja kokoomus taistelevat gallupeissa kiivaasti kärkipaikasta. Ylen viimeisimmässä gallupissa SDP oli edelleen ykkönen.

Vehviläinen tarttui hanakasti Rinteen puheisiin lehmänkaupoista.

”Sanon, Antti, ystävyydellä sinulle näistä lehmänkauppapuheista, kun niitä mielelläsi viljelet. Se on pikkuisen kyllä vanhanaikaista retoriikkaa, ja kun haaveilet parlamentaarisesta valmistelusta ja komiteoista, niin saattaa olla sellainenkin tilanne, että sitten se tuleva hallitus joutuu tekemään jonkinlaisen kompromissin, ja sitten se lehmän häntä kilkuttaa seuraavan nurkan takana”, Vehviläinen sanoi.

”Kun olen yrittänyt päästä selville, Antti, sinun sote-mallista, niin totean sen, että ellei pian ala tulla teidän nettisivuille tarkempaa esittelyä siitä, niin on pakko vetää johtopäätös, että sinä olet viemässä puoluettasi sammutetuin lyhdyin tuleviin eduskuntavaaleihin”, Vehviläinen sanoi.

Myös Vehviläinen sai yleisöltä osakseen naurut ja aplodit.

Eduskuntavaalit järjestetään keväällä 2019. Sote pitäisi saada vielä tänä syksynä runnottua läpi eduskunnassa. On epävarmaa, miten uudistuksen käy etenkin perustuslaillisuuden näkökulmasta.

Orpo sanoi, että hänen mielestään sote-uudistus on toteuttamiskelpoinen, ja nyt tarvitaan vain päätöksiä. Hän korosti, että valinnanvapaus- ja maakuntamallissa yritykset olisivat kokoomuksen mukaan renkejä, ja valta olisi maakunnalla.

”On selvä asia, että kokonaisuus ei ole täydellinen”, sanoi puolestaan Vehviläinen.

Hänen mielestään uudistus pitäisi silti nyt tehdä ja tulevalla hallituksella tulisi olla valmius tehdä uudistukseen korjauksia.