Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho pitää harmillisena hallituksen rivien rakoilua sote-uudistuksessa.

– On tietenkin harmillista, että yksilösuorittajia ilmaantuu yksittäisestä puolueesta hallitusrintamassa, koska tämä on äärimmäisen tärkeä uudistus. Tämä on hyvä uudistus kansalaisille ja välttämätön saada eteenpäin, Terho sanoo Uudelle Suomelle.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ilmoitti viime viikolla äänestävänsä sotea vastaan. Jo aiemmin samaa on sanonut kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

– Marginaalit ovat tunnetusti pienet, joten on harmillista ja valitettavaa, että yksilösuorittajia tulee, kun tarvittaisiin nimenomaan hyvää yhteistyötä siinä, että saataisiin tämä välttämätön uudistus valmiiksi, Terho sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi kokoomuksen olevan valmis tarvittaessa vetäytymään sote- ja maakuntauudistuksesta, mikäli sote-palvelujen uudistaminen ja paremmat palvelut, säästöpotentiaali ja valinnanvapaus eivät toteudu.

– Kaikilla meillä on ollut selkeitä tavoitteita siitä, mitä uudistuksen pitää tuottaa, Terho sanoo.

Hän listaa sinisten tärkeimpien tavoitteiden olleen alusta asti kustannusten kasvun hidastuminen, kansalaisille paremmat palvelut, jonojen lyheneminen ja byrokratian väheneminen sekä se, että kotimaiset pienemmät tuottajat pystyvät olemaan mukana uudistuksessa. Terho uskoo sinisten uudistukselle asettamien tavoitteiden toteutuvan, eikä täten aikeita kääntyä uudistusta vastaan ole.

Hän kuitenkin huomauttaa viittamatta erikseen mihinkään tiettyyn asiaan tai syyttämättä ketään, että perustuslainvastaisia tavoitteita ei voida vaatia.

– Tämä mielessä eteenpäin hyvässä yhteistyössä pääsemme vielä maaliin asti huolimatta kaikista erilaisista hidasteista, joita on kieltämättä tullut.

Orpo esitti ehdot Terhon arvion mukaan siksi, että yksilösuorittajia on nimenomaan kokoomuksesta ilmaantunut.

– Kokoomus kipuilee niistä asioista, joita se on itse vaatinut uudistukseen. Ne ovat niitä ongelmallisiksi osoittautuneita.

Terho ei ota kantaa hallituksenkaatumispuheisiin eikä siihen, onko sinisten luottamus hallituskumppaneita kohtaan horjunut esimerkiksi Lepomäen tai Kosken tapausten vuoksi.

– Nyt on jokaisen hallituspuolueen pystyttävä todistamaan, että ne ovat kykeneviä tällaisia uudistuksia toteuttamaan.

Maakuntavaalit lykkääntyvät

Terho toistaa useaan kertaan uskovansa, että uudistus saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana, vaikkakin hieman myöhässä tavoitellusta aikataulusta. Maakuntavaalit myöhästyvät hänen mukaansa lokakuusta, mutta ei anna arviota siitä, milloin ne pidetään.

– Nyt täytyy keskittyä siihen, että eduskunnassa tehdään ammattitaitoisesti ja asiantuntevasti työ loppuun ja suomalaisen poliittisen järjestelmän uskottavuus säilyy.

Terho sanoo, että ainoastaan maakuntavaalit lykkääntyvät.

– Itse uudistuksen aikataulu on edelleen realistinen.

Parhaillaan odotellaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapaudesta. Viime viikolla perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos vuodettiin julkisuuteen. Lue liää: Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Terho toivoo perustuslakivaliokunnalle työrauhaa ja sitä, että valiokunta käsittelee asian asianmukaisesti ja ilman ylimääräisiä viivytyksiä. Terho toistaa jälleen uskovansa uudistuksen toteutuvan valiokuntien viivytyspuheista ja tietovuodosta huolimatta.