Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho joutui puolustelemaan ja selittämään omia ja puolueensa linjauksia Työeläkevakuuttajat Tela ry:n järjestämässä paneelikeskustelussa, jossa europarlamentaarikot ottivat yhteen.

Sampo Terhon mielestä EU:n ei pidä puuttua jäsenvaltioiden kansalliseen päätöksentekoon, koska vaatimukset johtaisi siihen, että EU:n pitäisi myös rahoittaa vaatimiaan hankkeita. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) haastoi Terhoa.

–Kyllä meillä on sosiaalisia velvoitteita ilman, että siinä tulee rahaa, että näin paljon pitää maksaa unkarilaisille, ettei unkarilaisia pahoinpidellä. Ei se näin voi mennä, Pietikäinen sanoi.

–Hyväksytkö sen romanialaisten kohtelun Unkarissa? Onko se heidän oma asia? hän tivasi Terholta.

–EU:ssa on ihan selvät säännöt ihmisoikeuksista, Terho vastasi.

–Onko? Millä siihen puututaan. Onko se oikein, että Unkarissa pahoinpidellään ihmisiä, eikä siihen voi mitenkään puuttua? Pietikäinen vastasi.

Tässä vaiheessa tilaisuuden juontaja Jussi-Pekka Rantanen keskeytti kiivaan keskustelun.

Tarja Cronberg (vihr.) on huolissaan siitä, että EU pitää yritysten ja markkinoiden oikeuksista huolta, mutta sillä ei ole työkaluja puuttua ihmisten oikeuksiin, jos jäsenmaassa ei niitä haluta kunnioittaa.

–Jos romanin heittää kadulle Unkarissa, niin he ovat meillä kerjäämässä. Perussuomalaisten ratkaisu on, että suljetaan rajat, Cronberg sanoi.

Sampo Terho kiistää Cronbergin väitteen keskeyttäen hänet kiivaasti.

–Mitä! Mistä tämä tulee, Terho huudahti.

–Ei ole irrallisia ongelmia, jotka voisi eristää ulkopuolelle, Cronberg jatkaa.

Terho korostaa, että perussuomalaiset kunnioittavat EU:n neljää perusohjetta, mihin kuuluu ihmisten vapaa liikkuvuus.

–Onpas aika kummallinen väite, koska olen seurannut siellä Euroopan parlamentissa sinun ryhmäsi toimintaa, niin kyllä ne joka asiassa äänestävät vastaan kun kyse on ihmisten liikkuvuudesta, Liisa Jaakonsaari ihmettelee Terholle.

Yleisö repesi nauruun.

–Tiesit hyvin, että meillä ei ole ryhmäkuria, Terho nauraa.

–Toivottavasti suomalaisetkin tietäisivät sen, minkälaista työelämän villiä länttä Sampon ryhmä perussuomalaiset ajavat Britanniassa, ei työaikalainsäädäntöä, ei työsuojelua, Jaakonsaari sanoi.

Keskustelussa kiisteltiin myös köyhyydestä ja romanien tilanteesta.