Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vastaa suorin sanoin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.), joka puolusti maataloustukia Länsi-Uusimaassa perjantaina.

–Maataloutta tuetaan Suomessa laskutavasta riippuen 2,1-2,6 miljardilla eurolla. Tuki tulee sekä EU:lta, että kansallisesta budjetista. On käsittämätöntä, että maatalouden tukeminen on keskustalle pyhä lehmä, jota kukaan ei saa kritisoida. Maatalouteen ladotaan jo miljardikaupalla rahaa ja lisää vain tulee. Eikö mikään riitä, Näkkäläjärvi kysyy lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Leppä korosti perjantaina,että Suomen on pidettävä kiinni omasta ruuan tuotannosta.

–Ruokaturva ei ole Suomessakaan itsestäänselvyys, hän sanoi ja viittasi erilaisiin katastrofeihin ja kauppapolitiikkaan.

Näkkäläjärvi vastaa, että huoltovarmuus ja Suomen turvallisuus ovat erittäin tärkeitä asioita, mutta kukaan ei ole kuitenkaan kyennyt osoittamaan, että juuri nykyinen korkea omavaraisuuden taso on välttämätöntä.

–Politiikan on pohjauduttava aina tutkimukseen ja faktoihin. Siksipä ministeri Leppä voisi tuoda julkisuuteen tällaiset laskelmat nykyisen omavaraisuuden tason välttämättömyydestä, hän vastaa.

Hallitus päätti lisätalousarviossaan tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonalla eurolla. Jari Leppä on sanonut olevansa pöyristynyt siitä, että maatalous rinnastetaan koulutukseen. Kommentillaan Leppä viittaa Näkkäläjärven aikaisempaan kannanottoon, jonka mukaan on erikoista, että maatalouteen löytyy lisärahaa, kun samaan aikaan koulutuksesta ja nuorista leikataan.

–Ei tämmöisiä rinnastuksia pidä tehdä, en tykkää niistä ollenkaan. Meidän on pidettävä huolta yhteiskunnan kokonaisuudesta, Leppä sanoi perjantaina.