Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on ajautunut erimielisyyksiin järjestön hallituksen kanssa ja jättänyt eroilmoituksensa. Erimielisyyttä on Helsingin Sanomien kohujutusta.

Lehdelle vuodettiin salaisia asiakirjoja, joiden perusteella julkaistiin paljastusjuttu Tikkakosken Viestikoekeskuksesta lauantaina. Moni on katsonut jopa maan turvallisuuden vaarantuneen ja useat poliitikot ovat pitäneet vuotoa vakavana mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Poliisi tutkii nyt tapausta nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Lehdistönvapauden puolustajaksi profiloitunut Toimittajat ilman rajoja on kuitenkin huolissaan ennen kaikkea viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta jutussa ja kertoo tukevansa jutun kirjoittajia, Laura Halmista ja Tuomo Pietiläistä. Järjestön johdosta eronnut Nousiainen puolestaan katsoi heti maanantaina Ylelle antamassaan haastattelussa, että juttu oli virhe ja kansallinen turvallisuus on ykkösasia.

Järjestö antoi tukensa toimittajakaksikolle tiedottaessaan puheenjohtajan erosta. Järjestö huomauttaa, että Nousiainen kommentoi tapausta Ylelle, vaikka tapauksesta tiedettiin maanantaina vasta vähän. Järjestön mukaan myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut.

– Tapahtumien juridinen puoli on oikeuslaitoksen vastuulla ja selvityksessä. Salaisen tiedon paljastamiselle on aina syy, ja toimittaja käyttää juttua kirjoittaessaan ammattinsa vaatimaa harkintaa, järjestöö katsoo tiedotteessaan.

Järjestö huomauttaa, että sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi, ja sen vastuullinen käyttäminen on toimittajan työtä. Poliisi vei toimittaja Halmiselta kotietsinnässä muistitikkuja, puhelimen ja tietokoneen, mikä vaaransi järjestön mielestä lähdesuojan. Halmisen mukaan poliisilla ei ollut esittää tuomioistuimen päätöstä kotietsintään.

–Halmisen ja Pietiläisen jutun keskiössä on valmisteilla olevien tiedustelulakien uudistukseen vaikuttavia tietoja, ja tiedustelulakien toteutuminen saattaa vaikuttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto katsoo, että Halminen ja Pietiläinen ovat toimineet journalistin ohjeiden mukaisesti.

–Ilmiantajia ja vuotajia tarvitaan tapauksissa, joissa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ja niiden seuraamuksia tuodaan julki. Journalistien lisäksi heitä tarvitsee myös suuri yleisö, jonka on saatava tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Nousiainen kommentoi myöhään torstaina Ylelle seisovansa yhä sanojensa takana.

– Minusta on luonnollista, että erosin, koska näkemykset hallituksen kanssa menivät niin paljon ristiin. Hallituksessa koettiin, että meidän tehtävämme on puolustaa journalismia, niin kuin tietysti onkin. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Helsingin Sanomat ampui tässä yli ja tällaista journalismia en voi puolustaa, Nousiainen sanoo Ylelle ja lisää, että piti juttua tarpeettomana.

Suomi putosi tänä vuonna maailman lehdistönvapausindeksissä kolmanneksi, kun Norja ja Ruotsi menivät Suomen ohi.