Kreikan hallitus on julkaissut ensi sunnuntaina järjestettävän kansanäänestyksen kysymyksen.

Äänestyksessä hallitus kysyy kansalaisten mielipidettä siihen, tulisiko sen hyväksyä euromaiden, Kansainvälisen valuuttarahaston ja komission vaatimukset (kolmikkoa kutsutaan yleisesti troikaksi) talouskuripaketista.

Troikka vaatii Kreikkaa sitoutumaan tänään julkaistuihin vaatimuksiin vastineeksi uudesta hätälainaerästä. Ilman hätälainaa Kreikka ajautuu lähipäivinä maksukyvyttömäksi.

Kysymys on saanut Protothema-lehden käännöksen mukaan suunnilleen seuraavan muodon:

”Pitäisikö Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston toimittava kaksiosainen, yhtenäisen ehdotuksen muodostava ehdotus hyväksyä?”

Vastausvaihtoehdot ovat järjestyksessä ”ei” ja ”kyllä”.

Vaihtoehtojen alla on vielä nimetty kaksi asiakirjaa, joiden pohjalta troikka on neuvotellut Kreikan kanssa.

Yllä oleva muotoilu on Uuden Suomen toimituksen käännös Prototheman englanninkielisestä käännöksestä. Kysymyksen on kääntänyt myös Twitterissä Kreikkaa seuraava käyttäjä The Greek Analyst. Englanninkielinen sanamuoto on sama molemmilla.

Kreikan ilmoitus järjestää äänestys talouskuripaketista herätti jo viikonloppuna närää euromaiden johtajissa.

Kysymys tyrmättiin tuoreeltaan tavalliselle mökin mummolle liian vaikeaksi. Erityisesti vastausvaihtoehtojen järjestys herätti keskustelua.

Käytännössä äänestyksen ympärillä käytävässä poliittisessa keskustelussa äänestys on kehystetty Kreikkalaisten päätökseksi pysyä eurossa ja EU:ssa tai erota.

Kreikan vasemmistohallitus on kehottanut kansalaisia äänestämään hyväksymistä vastaan, mistä kielii myös lipukkeen vastausvaihtoehtojen järjestys.

Kreikka tarvitsisi huomenna tiistaina noin puolitoista miljardia euroa maksaakseen Kansainväliselle valuuttarahastolle erääntyvä velka. Erä piti hoitaa euromaiden myöntämällä hätälainaohjelman erällä, mutta näin ei tapahdu.

Viikonloppuna euromaat päättivät olla myöntämättä apupaketin seuraavaa noin 8 miljardin euron erää Kreikalle.

Kreikka ilmoitti sulkevansa pankit täksi viikoksi talletuspaon ja talouspaniikin välttämiseksi. Tällä hetkellä on epäselvää, kykeneekö maa maksamaan keskiviikkona yleisenä palkkapäivänä valtion työntekijöiden palkat ja kansalaisten eläkkeet.