Europarlamentaarikko Sophie in’t Veldin puheenvuoro EU-parlamentissa kuumensi tunteita puolesta ja vastaan tänään torstaina.

In’t Veld puhui siitä, että kansaa edustavien poliitikkojen tulisi voida tehdä työtään vapaasti ja rauhassa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. In’t Veld sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin käytöksen olleen vihapuhetta, häirintää ja pelottelua neljää kongressiedustajaa vastaan. (Juttu jatkuu tviitin alla.)

Hän viittasi erityisesti Ilhan Omariin, joka on Trumpin hyökkäyksen kohteeksi joutuneista demokraattipoliitikoista ainoa, joka ei ole syntynyt Yhdysvalloissa.

Huutelu parlamentin salissa keskeytti in’t Veldin puheenvuoron useampaan otteeseen ja puheenjohtaja joutui ojentamaan huutelijoita.

Trump kohautti tviittaamalla sunnuntaina, että demokraattien kongressiedustajien tulee ”mennä takaisin niihin maihin, joista he ovat tulleet”. Tviittien on tulkittu kohdistuneen neljään edustajaan: Alexandra Ocasio-Corteziin, Rashida Tlaibiin, Ilhan Omariin ja Ayanna Pressleyhin.

LUE LISÄÄ: USA:n edustajainhuone äänesti Trumpin tviitit rasistisiksi – Trump: ”Höynäytys”

Yhdysvaltain edustajainhuone totesi tällä viikolla tviittien olleen rasistsia ja demokraattien kongressiedustaja Al Green halusi käynnistää virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan. Hän ei kuitenkaan saanut asialle kannatusta puolueestaan.

Keskiviikkona Trump jatkoi hyökkäystään kampanjatilaisuudessaan kehottamalla uudelleen nelikkoa lähtemään Yhdysvalloista. Trump myös kutsui heitä ekstremisteiksi.

In’t Veld sanoi, että Euroopan parlamentin velvollisuus on tuomita kongressin demokraattiedustajiin kohdistuneet hyökkäykset ja osoittaa solidaarisuutta.

In’t Veld sai aplodit parlamentilta puheenvuoronsa päätteeksi.

Suomalaismeppi Ville Niinistö (vihr) kirjoittaa Facebookissa, että parlamentti ”taputti vahvasti” in’t Veldille.

”Tänään europarlamentti taputti vahvasti liberaalien edustajan puheenvuorolle Yhdysvaltain kongressiedustaja Ilhan Omarin tueksi. Presidentti Trump ilkkui ja huudatti yleisötilaisuudessa kuinka tämän "on palattava" sinne mistä tulikin. Omar on Somaliasta lapsena pakolaisena Yhdysvaltoihin saapunut, ja tehnyt Yhdysvalloissa kunniallisen uran päästäkseen kongressiin. Tällainen puhe on synkkää rasismia ja myös kansanedustajan mandaatin polkemista”, Niinistö kirjoittaa.

Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari taas näkee asian toisin.

”[Euroopan parlamentissa] tänään ennen äänestyksiä pyydettiin työjärjestyspuheenvuoroja, joissa haukuttiin Trumpia ja [Italian Matteo] Salvinia. Eikä puhemies puuttunut, käsittämätöntä. Jos haluatte maailmaan vähemmän vihaa, lakatkaa sitten vihaamasta kansan valitsemia johtajia”, Huhtasaari kirjoittaa Facebookissa.

LUE MYÖS: Tutkija perussuomalaisten ryhmän blokkaamisesta: ”Näyttää demokratian porttien sulkemiselta”