Slovakialaisen Vapauden ja solidaarisuuden puolueen SaS:n puheenjohtaja Richard Sulik on noussut kertaheitolla koko Euroopan tietoisuuteen.

Sulik onnistui torppaamaan Euroopan väliakaisen vakausrahaston ERVV:n kasvattamisen Slovakian parlamentissa. Koska kaikkien 17:n euromaan on hyväksyttävä ERVV:n muutokset ennen niiden toteuttamista, on Slovakian äänestyksestä muodostunut merkittävä tapahtuma Euroopan velkakriisissä.

Eri puolilla Eurooppaa Sulikiin suhtaudutaan eri tavoin. EU-kriittinen brittilehti Daily Telegraph julistaa, että Sulikista on tullut ”kaikkien tyytymättömien eurooppalaisten sankari”. Sen sijaan euromyönteisessa Ranskassa on toinen ääni kellossa: ranskalaislehti L’Express kuvailee Sulikia ”uhaksi koko Euroopalle”.

Saksalaisen Deutsche Wellen kommentissa puolestaan pohditaan, että kenties Slovakian ERVV-tyrmäys tuo lisää rehellisyyttä velkakriisin hoitoon.

Telegraph kertaa Sulikin näkemyksiä, joiden mukaan slovakialaisten ei pidä joutua Kreikan ongelmien maksumiehiksi. Yksi Sulikin argumenteista on se, että Slovakia selvisi omasta talouskriisistään ilman ulkopuolista apua, joten maan ei pitäisi joutua kustantamaan Kreikan auttamista.

Sulikin mielestä vakausrahasto itse on eurovaluutan suurin uhka. Hän myös haluaa antaa Kreikan mennä konkurssiin. Pankkien kohtalo ei Sulikia hetkauta – hän on valmis antamaan vääriä päätöksiä tehneiden pankkien kaatua. Kansalaisten säästöjä on Sulikin mukaan kuitenkin suojeltava.