Hallituksella on huomenna maanantaina neuvottelu, jossa tarkastellaan valmiuslain pykälien käyttöä ja epidemiatilannetta. Suomessa on kuluneen vuorokauden aikana todettu 17 uutta koronavirustartuntaa ja tehohoidossa on tässä vaiheessa enää yksi. Yhteensä sairaalahoidossa 26 ihmistä

”Hallitus kuulee tästä huomenna asiantuntijoiden arvioita ja tekee päätöksiä sen pohjalta. Poikkeusolot ja valmiuslain pykälät voivat tietenkin olla voimassa vain välttämättömistä syistä. Jos on niin, että asiantuntijat toteaisivat huomenna hallitukselle, että näin ei enää ole, hallitus antaisi asetuksen, jolla se kumoisi nämä pykälät. Aina pitää suhtautua vakavasti tilanteeseen, jossa ihmisten perusoikeuksia rajoitetaan”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Hän kertoi samalla, että hallitus valmistautuu jo koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon.

"Meillä on normaalista lainsäädännöstä puuttuneet monia työkaluja ja tätä on korjattu matkan varrella ja tätä työtä jatketaan. On tarkoitus kesällä tuoda eduskuntaan esityksiä, joilla voidaan valmistautua koronan toiseen aaltoon.”

Marinin mukaan hallitus pyrkii siihen, ettei yhteiskuntaa jouduttaisi uudelleen sulkemaan yhtä laajasti kuin keväällä.

"Koko kesän ajan pyrimme varautumaan tähän toiseen aaltoon muun muassa nostamalla testaus- ja jäljityskapasiteettia. Myös mobiilisovelluksen avulla pyritään varmistamaan, että kokonaisuus on hallinnassa. Lisäksi pyrimme varmistamaan suojavarusteiden saatavuuden.Koko kesä tehdään työtä sen eteen, että emme joutuisi sulkemaan yhteiskuntaa yhtä laajasti kuin keväällä”, hän sanoi.

Rakenneuudistuksia alettava valmistella

Marin arvioi hallituksen onnistuneen koronaepidemian hoidossa tähän asti hyvin.

”Pidän perusteltuna sitä, että lähdimme tiukkoihin rajoituksiin heti epidemian alussa. Niiden ansiosta olemme välttyneet pahimmalta uhkakuvalta. On pidetty ihmisten oikeutta terveyteen ja elämään tärkeämpänä kuin näitä muita vaikutuksia. Puolustan hallituksen linjaa ja näitä kovia rajoitustoimenpiteitä”, hän kommentoi.

Pääministeri katsoo kuitenkin, että hallitus olisi yhdessä asiassa voinut toimia paremmin.

”Hallituksen olisi pitänyt olla tarkempi, että kaikille tulee selväksi, mikä on suositus ja mikä velvoite. Kyllä hallituksen olisi tässä pitänyt olla tarkempi.”

Samalla hän huomauttaa, että kevään tapahtumista on syytä ottaa opiksi.

”Tästä kriisistä on syytä oppia tulevaisuuden varalta ja vahvistaa varautumista ja osaamista, josta nyt on kokemusta kertynyt.”

Marinin mukaan syksyn budjettiriihessä on alettava valmistelemaan myös Suomen tarvitsemia rakenneuudistuksia.

”Kun valmistaudumme budjettiriiheen, meidän on katsottava tätä kokonaisuutta. Pidän hyvin mahdollisena sitä, että sopeutumistoimista sovitaan budjettiriihessä. Nyt pitää prioriteettina olla se, että talous lähtee kasvamaan. Ensimmäisenä kasvua, sen jälkeen rakenteellisia uudistuksia ja sen jälkeen sopeutumistoimia. Ilman muuta tavoite on se, että tämä koronakriisi olisi mahdollisimman lyhytaikainen ja selviäisimme mahdollisimman vähin vaurioin ja pääsisimme palaamaan sille kasvun ja työllisyyden uralle, jolla olimme aikaisemmin.”

Lue myös: