Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati hallitukselta nopeita toimia covid-19-taudin hallintakeinojen lisäämiseksi puheessaan puoluevaltuustossa lauantaina.

”Hallitus on kertonut strategiakseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Hyvä näin. Täsmälliset tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat kuitenkin epäselviä ja toimeenpanossa on ollut jatkuvasti ongelmia. Jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta. Hybridistrategiasta uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan”, Orpo sanoi.

Hän arvosteli samalla voimakkaasti pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintatapaa. Orpon mukaan kysymyksiin ei vastata eduskunnassa, vaan niitä varten järjestetään erillinen tiedotustilaisuus, jossa ei ole paikalla kriittistä oppositiota.

”Kansanedustajat kysyivät pääministeriltä hallituksen linjasta tämän viikon torstain kyselytunnilla. Pääministeri vastasi kertovansa siitä medialle perjantain tiedotustilaisuudessa. Minusta tämä on eduskunnan ja parlamentarismin väheksymistä”, Orpo ryöpytti.

Marin vastasi syyttämällä oppositiota valheellisista väittämistä.

”On valitettavaa, että oppositiopolitiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä. Kansanedustajien kysymyksiin on vastattu kyselytunnilla. Hallituksen tavoite on koko ajan ollut estää viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä”, pääministeri kommentoi Twitterissä.

Marinin tviitti on suututtanut kokoomuslaisia. Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov muistuttaa eduskunnan asemasta.

”Eikö tämä jo ole aika ylimielistä? Ensin eduskunta ohjataan kuuntelemaan hallituksen etäinfoa ja sitten Petteri Orpon antamaa aiheellista kritiikkiä kutsutaan valehteluksi. Meillä on syystä kansanedustuslaitos ja eduskunnan suuri sali yhteiskunnan tärkeimpänä areenana”, hän vastaa Marinille.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen syyttää Marinia ylimielisyydestä.

”Ettehän te vastaa eduskunnan kyselytunnilla esitettyihin kysymyksiin. Ei ole vastaus kertoa kertovansa huomenna medialle. Kyllä teidän pitäisi kunnioittaa parlamentarismia ja eduskuntaa. Asenteenne on ylimielinen. ”

Petteri Orpo puolestaan pyytää Marinia tarkentamaan syytöstä valehtelusta.

”Voisitteko tarkentaa, missä olen valehdellut? Hallitus on päivittänyt linjaansa vasta viime viikon periaatepäätöksellä. Toimeenpano edelleen ontuu, kuten olette eduskunnassa sanoneet. Testaus, jäljitys ja suojaus on saatava kuntoon ennen kuin yhteiskunta laajemmin avataan.”

Marin vastaa viittaamalla Orpon väittämään ”pallotteluun”.

”Sanot, että ”jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta”. Hallituksen tavoitteena on koko ajan ollut viruksen leviämisen estäminen ja olen kertonut tämän eduskunnassa lukuisia kertoja viimeisten kuukausien aikana.”

Marinin mukaan ei myöskään pidä paikkaansa, etteikö hän olisi vastannut kysymyksiin eduskunnassa.

"Olen vastannut ja kertonut samalla, että mittareista kerrotaan vielä tarkemmin infossa, jossa asiantuntijat käyvät tilannetta läpi. Tämä ei ole parlamentarismin halventamista toisin kuin väität.”

Lue seuraavaksi: