Hallitus päätti tänään maanantaina siitä, että valmiuslaista luovutaan. Jotta valmiuslakia voi pitää voimassa sekä välttämättömyyden että oikeasuhtaisuuden perusteiden tulee täyttyä.

”Saamamme arvioiden perusteella voimme todeta, ettei näitä perusteita enää ole”, toteaa pääministeri Sanna Marin (sd).

Hallitus antaa asetuksen lain kumoamisesta tänään. Samalla poikkeusolot päättyvät.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat tänään hallitukselle arvionsa epidemiatilanteesta. Hallitus teki päätöksensä tämän arvion perusteella.

Hallitus vahvistaa toisen aallon varalta lisäksi hybridistrategiaansa ja pyrkii siihen, että esimerkiksi tartuntoja jäljittävä mobiilisovellus saadaan mahdollisimman pikaisesti käyttöön.

Hallitus toteaa, että uhka on viruksen leviämisestä on edelleen olemassa. Epidemiologinen tilannekuvan perusteella näyttää kuitenkin siltä, terveydenhuollon kapasiteetti ei enää tarvitse turvakseen valmiuslakia. Epidemiaa voidaan siis hallituksen mukaan hallita.

Hallitus antaa asetuksen lain kumoamisesta tänään. Samalla poikkeusolot päättyvät.

”Kansalaisten perusoikeuksia rajoittavaa valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi eikä sitä voi pitää voimassa yhtään pidempään kuin on välttämätöntä”, painotti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

”Kynnys valmiuslain käyttöön ottoon on jatkossa entistä korkeampi. Itse toivon, että lakia ei enää koskaan tarvitse ottaa käyttöön.”

Henriksson muistutti, että tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka hyvin kansalaiset tästä eteenpäin noudattavat viranomaissuosituksia, kuten hyvää käsihygieniaa ja turvaväliä.

Valmiuslaki otettiin käyttöön 17. maaliskuuta. Valmiuslain pykälistä on ollut nyt käytössä viisi, joilla on pääasiassa turvattu terveydenhuollon kantokykyä. Niillä on ollut vaikutusta terveydenhoitohenkilöstön työjärjestelyihin.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat tänään hallitukselle arvionsa epidemiatilanteesta. Hallitus teki päätöksensä tämän arvion perusteella.

Epidemian painopiste on siirtynyt Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan. Euroopan maissa väestöstä suurin osa on kuitenkin vielä altis koronavirustartunnoille, sillä immuniteetin taudille on saanut vain harva, muistuttaa STM.

Tämän vuoksi lyhyen aikavälin ennusteessa Suomi varautuu edelleen kasvaneeseen tehohoidon tarpeeseen.

”Tällä hetkellä pohdimme testauskriteerien muuttamista, jotta testeihin pääsisi matalalla kynnyksellä”, sanoo STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Valmiuslain lisäksi hallituksen pöydällä olivat yleisötilaisuuksien rajoitukset elokuussa. Yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia käsitellään vielä tämän viikon keskiviikkona. Samalla hallitus käsittelee myös ravintoloiden toimintaa rajoittavia suosituksia ja toimia.

”Pidämme tärkeänä, että kaikki sellaiset rajoitustoimet, jotka on annettu poikkeusolojen aikana, punnitaan nyt uudelleen”, Marin sanoo.