Ravintolat, kahvilat, kuppilat ja yökerhot suljetaan paikan päällä asioivilta asiakkailta hallituksen esityksellä, joka etenee eduskuntaan pikavauhtia jo tiistai-iltana.

Ravintolat saavat yhä harjoittaa ulosmyyntiä eli myydä noutoruokaa, ja poikkeuksena työpaikkaruokalat saavat pysyä auki.

”Ravintolat eivät saa olla asiakkaille auki niin, että sinne jäädään ruokailemaan”, työministeri Tuula Haatainen (sd) tiivisti esityksen vaikutuksen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kiireellä sorvattu hallituksen esitys pääsee eduskunnan käsittelyyn jo tänään tiistaina. Marinin mukaan aikataulu tarkoittaa sitä, että esitys olisi tällä viikolla mahdollisesti jo käsitelty ja rajoitukset saataisiin ”mahdollisimman pian voimaan”.

Rajoitukset ovat voimassa 31.5. asti, mutta jos ne on mahdollista purkaa aiemmin, ”siihen ollaan ilman muuta valmiita”, Marin kertoi. Alan yrityksiä pyritään auttamaan vaikeassa tilanteessa. Marinin mukaan tähän etsitään koko ajan sopivia keinoja.

Hallituksen esitys majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta on valtioneuvoston päätöksen mukaan sisällöltään seuraava:

”Esityksessä ehdotetaan ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittamista 31.5.2020 asti. Ravitsemisliikkeet olisi pidettävä suljettuna asiakkailta. Ulosmyyntiä eli ruoan tai juoman myymistä muualla nautittavaksi ei rajoitettaisi. Rajoituksen ulkopuolelle jäisivät lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitetut henkilöstöravintolat, joita ovat esimerkiksi päiväkotien, koulujen, sairaaloiden, ja vankiloiden ruokalat sekä teollisuuslaitosten henkilöstöruokalat.”

Ravintoloiden aukiolon rajoittamisella ”vaikutetaan sosiaalisten kontaktien vähentämiseen ja sitä kautta tautikehityksen hidastamiseen”.

”Ravitsemisliikkeiden toimintaa rajoitetaan merkittävällä tavalla ja on todennäköistä, että rajoitus vaikeuttaa niiden taloudellista asemaa jo ennestään vaikeassa tilanteessa. Ulosmyynnin salliminen mahdollistaa ainakin osan ravitsemisliikkeiden toiminnan osittaisen jatkumisen sekä lisäksi ulosmyynnin salliminen lisää ruoan saatavuutta”, valtioneuvoston päätöksessä todetaan.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan hallituksen oli määrä tiedottaa tiistai-iltana myös uusista liikkumisen rajoituksista ja koronaviruskeskittymäksi muodostuneen Uudenmaan mahdollisesta eristämisestä. Hallitus ilmoitti kuitenkin, että sen neuvottelut uusista toimista jatkuvat ja illalle suunniteltu tiedotustilaisuus peruuntuu. Lisätietoa toimista saadaan keskiviikkona.