Hallitukselta on tulossa lisärajoituksia koronavirustilanteen takia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo, että hallituksen esityksellä suljetaan ravintoloita.

”Kyse on ennen muuta siitä, että suljemme ravintoloita, kuppiloita ja vastaavia tiloja, joissa sosiaalista kontaktia esiintyy”, Marin sanoi Säätytalon portailla hetki sitten.

Hän huomautti, että hallituksen tiedossa on, että ravitsemusalalta on tullut asiasta toive.

Toinen iso kokonaisuus on Uudenmaan alueen eristäminen, jolle on Marinin mukaan vahvat perusteet ja selkeä tarve, mutta lainsäädännöllisesti se on vaikea toteuttaa samoin kuin ravintoloiden sulkeminenkin.

Päätöksistä valmistellaan hallituksen esitystä parhaillaan. Nykylainsäädäntö ei mahdollista ravintoloiden sulkemista ja myös Uudenmaan eristäminen on valmiuslainsäädännössä ”monen lukon takana”.

Hallitus käy Marinin mukaan neljän aikaan läpi kokonaisuutta. Uusia esityksiä ei saada vielä tänään eduskuntaan.

”Se menee huomiselle.”

Illalla kävi kuitenkin ilmi, että hallitus antaa pikavauhtia eduskunnan käsittelyyn ravintoloiden sulkemista koskevan esityksen.

LUE LISÄÄ TÄSTÄ JUTUSTA:

Kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet koolla Säätytalolla. Marin toteaa olevansa todella iloinen siitä, että eduskuntaryhmät osoittavat näin vahvaa yhteistyökykyä ja ymmärrystä poikkeuksellisen tilanteen keskellä.

Lisäksi valmistelussa on työvelvoite, josta kerrottiin jo viime viikolla, mutta josta puuttui tiettyjä pykäliä ja nämä vahvennetut pykälät ovat nyt tulossa eduskunnan käsittelyyn.

Pääministeripuolue sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi Säätytalolla olevan mahdollista saada uudet rajoitukset voimaan jo tällä viikolla. Jos esitykset saadaan huomenna eduskuntaan, ne ollaan Lindtmanin mukaan valmiita viemään ripeästi läpi. Hänen mukaansa on tärkeää tehdä kaikki se, mitä voidaan tehdä elämän suojelemiseksi.

Myös oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi asiaa Säätytalolla. Kokoomus on valmis viemään toimia pikavauhtia eteenpäin. Orpo arvioi, että teoreettisesti olisi mahdollista saada Uusimaa eristyksiin perjantaina. Asiasta tarvitaan siis eduskunnan päätös samoin kuin muistakin hallituksen valmistelemista lisätoimista.

Päivitetty klo 14.32 lisäkommenteilla.

Päivitetty klo 20:30 illan aikana tulleilla tiedoilla ravintoloiden sulkemisesityksestä.