Energiayhtiö Uniperin työntekijäliitot ovat kirjelmöineet Suomen pääministerille Sanna Marinille, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Fortum omistaa Uniperista yli 70 prosenttia, ja Suomen valtio on puolestaan energiayhtiö Fortumin enemmistöomistaja.

Bloombergin mukaan kirjeessä todetaan, että Fortum ”ei ole pelkästään heikentänyt oleellisesti Uniperia yhtiönä, mutta myös ärsyttänyt, suututtanut ja aiheuttanut pettymyksiä Uniperin työntekijöissä”.

Uniperin työntekijät ovat suhtautuneet uuteen omistajaansa Fortumiin hyvin varauksellisesti. Aiemmissa lausunnoissaan liitot ovat pelänneet muun muassa mahdollisia irtisanomisia, mutta kirjeen mukaan he eivät ole saaneet kysymyksiinsä ”vakavasti otettavia vastauksia” Fortumilta.

Työntekijöillä on merkittävä asema Uniperin hallinnossa. Henkilöstöllä on esimerkiksi puolet paikoista yhtiön 12-henkisessä hallintoneuvostossa.

Fortum hankki 47 prosentin omistusosuuden Uniperista vuonna 2017, mutta Uniperin johto ja työntekijät ovat kamppailleet siitä lähtien itsenäisyytensä puolesta. Uniperin johto ja työntekijät ovat kampanjoineet Fortumia vastaan siitä lähtien.

Fortum kasvatti omistusosuuttaan yli 70 prosenttiin vuonna 2019.