Pääministeri Sanna Marin (sd) on pitänyt eduskunnassa hiukan turhautuneelta vaikuttaneen puheenvuoron, jossa hän nosti esiin vaikeuden varmistaa hallituksen linjausten noudattamisen Suomessa.

Marin totesi, että yhtenä haasteena tällä hetkellä on se, että hallituksen linjaukset eivät jalkaudu kentälle niin kuin pitäisi. Tilanne johtuu Marinin mukaan ennen kaikkea suomalaisen yhteiskunnan ja sote-kentän pirstaleisuudesta.

Marin huomautti, että Suomessa toimii sairaanhoitopiirejä, kuntia ja yksityisen puolen terveydenhuoltoa ja työterveydenhuoltoa.

Marin totesi, että tällä hetkellä kaikkialla Suomessa ei ole noudatettu hallituksen linjauksia.

Pääministeri nosti yhtenä esimerkkinä esiin Kelan, joka ”on ilmoittanut jälleen”, että pääkaupunkiseudulla toimipisteitä suljettaisiin ”tilanteessa, jossa ihmiset kipeästi tarvitsevat myös toimeentuloonsa ratkaisuja”.

”Hallituksen linja nimenomaisesti ei ole ollut se, että suljetaan virastoja ja tällaisia toimipisteitä, jotka ovat ihmisille kriittisiä”, Marin sanoi ja vaikutti hiukan tuskastuneelta jatkaessaan.

”Me joudumme nyt hallituksena joka päivä paimentamaan tätä kenttää, että niitä linjauksia noudatetaan, jotta nämä ohjeistukset joka puolelle jalkautuvat”. Marin sanoi ja totesi, että kyseessä on erittäin haastava kokonaisuus.

LUE KELAN PÄÄJOHTAJAN TARKEMMAT KOMMENTIT:

Kela on vastannut pääministerin esittämään huoleen Twitterissä ja kertoo, että Kela ei ole sulkenut pääkaupunkiseudulla toimistojaan.

”Asiakkaita otetaan vastaan ajanvarauksella. Näin vältetään toimistojen ruuhkautuminen epidemian aikana”, Kelan tviitissä todetaan.

”Koronan takia emme voi päästää suuria määriä ihmisiä samaan tilaan kerralla. Asioinnin Kelassa pitää olla turvallista asiakkaille ja työn tekemisen henkilökunnalle.”

Kelan pääjohtaja Outi Antila toteaa Twitterissä, että Kela noudattaa hallituksen linjauksia myös siitä, että kaikkien terveys on huomioitava.

Marin vastaa luottavansa, että Kela pystyy järjestämään toimintansa siten, että samaan aikaan turvataan yhdenvertaisesti ihmisten asiointi Kelassa ja huomioidaan myös terveysnäkökohdat. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on on ollut yhteydessä Kelaan asiassa.

Päivitetty Kelan vastauksella 3.4. klo 17:24.

Päivitetty linkillä pääjohtajan tarkempiin kommentteihin 3.4. klo 18.28.