Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) aloitti moititun taksiuudistuksen remontin heti ensimmäisinä ministeripäivinään. Korjaamisesta sovittiin jo hallitusohjelmassa.

Taksilaki menee uusiksi, mutta kovin nopeasti taksien saatavuus ja asiakkaiden turvallisuuden tunne eivät korjaannu. Marinin mukaan korjattu laki on mahdollista saada voimaan vasta vuoden 2021 alkupuolella.

LUE MYÖS: Anne Bernerin junasuunnitelman jyrännyt Sanna Marin käy nyt taksilain kimppuun

Selvitykset uudistuksen valuvioista ovat käynnissä ja valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Muun muassa Verohallinto selvittää harmaan talouden osuutta taksiliikenteessä ja arvonlisäverotuottojen mahdollisia menetyksiä.

Lainsäädännön valmistelu käynnistyy selvitysten valmistuttua ensi vuoden alussa. Eduskuntaan lakiesitys etenisi myöhemmin ensi vuoden aikana.

Aikaa kuluu kiusallisen pitkään, ennen kuin korjausta ilmiselviin ongelmiin tulee. Marin puolustautuu sillä, että lainmuutos vaatii huolellisen valmistelun ja asianmukaisen lausuntokierroksen.

”Hallitus on sitoutunut siihen, että lainvalmistelun tasoa pitää parantaa. Pidän kiinni siitä, että tämäkin valmistelu on perusteellista ja läpinäkyvää”, Marin sanoo.

”Elämme nyt sen todellisuuden kanssa, jonka edeltäjäni on Suomeen luonut”, Marin viittaa Anne Bernerin läpi ajamaan uudistukseen.

Taksiala on toivonut pakollisen taksamittarin palauttamista takseihin. Se toisi takseihin myös samanlaiset värilliset rekisterikilvet kuin Ruotsissa.

Marin pitää ainakin taksamittareiden palauttamista yhtenä mahdollisuutena. Kela-kyytien saatavuuteen saattaa tulla parannusta jo aiemmin. Se asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

Taksiuudistus tuli voimaan heinäkuun alussa 2018. Sen jälkeen uusia taksilupia on myönnetty yli 4 000, mutta kaikki eivät ole verottajan rekisterissä.

Asiakkaiden mielestä taksien saatavuus on heikentynyt. Hinnoittelua pidetään sekavana eikä taksikyytien turvallisuuskaan ole ­kuluttajien mielestä enää taattu.

LUE MYÖS:

Pettyneet taksiyritykset: Laki toimii päinvastoin kuin piti – ”Suomalaisten pitää nyt miettiä, kenen kyydissä he kulkevat”

Sanna Marin keskeytti kilpailutuksen – Nyt alkoi VR:ssä 250 miljoonan euron hankinta