On erittäin valitettavaa, että Ruotsin epidemiatilanne on niin vaikea kuin se on, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

Hallitus pohtii neuvotteluissaan muun muassa rajakysymystä, eli matkustusrajoitusten ja rajatarkastusten höllentämistä tiettyjen Schengen-maiden osalta. Marin antoi ymmärtää, että Ruotsi ei epidemiatilanteen vuoksi kuulu niihin maihin, joiden osalta tätä harkitaan, vaikka maiden välinen yhteistyö koetaan tärkeäksi.

Marin ilmoitti, että ”me katsomme nimenomaan tätä epidemiatilannetta” päätettäessä rajoitusten purkamisesta.

”Mikään muu mittari ei oikeastaan ole merkitsevä”, Marin painotti.

”Valitettavasti epidemiatilanne maissa [Suomessa ja Ruotsissa] on hyvin erilainen.”

Marinilta kysyttiin myös, onko Ruotsia koskevien matkustusrajoitusten purkaminen realistinen mahdollisuus ylipäätään koko kesänä.

”Jos se [epidemiatilanne] on nykyisenkaltainen tai paheneva, en usko että matkustusrajoituksia höllennetään”, pääministeri sanoi.

Ainakaan tänään matkustamista Ruotsiin ei siis pääministerin puheista päätellen helpoteta.

Ruotsi on jäänyt pohjolassa hylkiöksi muista poikkeavan epidemiatilanteensa vuoksi. Suomi purki jo aiemmin rajatarkastukset ja karanteenisuositukset Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan kanssa. Mediatietojen mukaan tänään harkitaan vastaavaa lievennystä Saksan ja Suomen välillä, joskin myös Saksassa on havaittu uusi koronatartuntojen piikki. LUE LISÄÄ:

Pääministeri Marin totesikin kehottavansa edelleen kaikkia ihmisiä varovaisuuteen ja tarkkaavaisuuteen, koska ”riski on olemassa”.

Ruotsin koronaluvut poikkeavat merkittävästi Suomesta sekä kokonais- että nykytilanteen osalta. Kun Suomessa on todettu kaikkiaan noin 7100 tartuntaa ja 327 tautiin liittyvää kuolemaa, on Ruotsissa koronaan kuolleita yli 5000 ja tautitapauksia lähes 60 000.