Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti, ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander arvioi niin Sanna Marinin hallituksen kuin pääministeripuolue sdp:n tilannetta suorin sanoin.

” Sdp:n kannatus jäi vaaleissa vaatimattomasti 17,7 prosenttiin ja 40 kansanedustajaan. Tärkein kumppani keskusta ei puolestaan tiedä vieläkään, onko sen paikka ylipäätään vasemmistovetoisessa hallituksessa vai ei”, Majander kirjoittaa blogissaan, joka on julkaistu myös Talouselämässä.

Majanderin mukaan sdp:n on venyttävä ”melkoiseen spagaattiin” historiallisten saavutustensa puolustamisen ja tulevaisuusinvestointien välillä.

”Demografinen kehitys ei tällä kertaa pelaa sen pussiin. Teknologinen vallankumous taas murentaa palkansaajan asemaa ja kollektiivisia työmarkkinoita, sosiaalidemokraattien kannatuksen kulmakiviä”, hän luettelee.

Lue myös:

Samalla Majander varoittaa poliitikkoja tuijottamasta liikaa gallupeihin.

”Sanna Marinin hallitukselle pahin uhka on krooninen paniikki kehnojen galluplukujen äärellä. Tulevaisuuden tekijöiden on uskottava itseensä ja ohjelmaansa, yli lyhyen aikavälin suhdannevaihteluiden tai muiden takaiskujen”, hän sanoo.

Sanna Marinia ja sdp:tä Majander varoittaa epäonnistumisen seurauksista.

”Sdp meni eduskuntavaaleihin luvaten toimia toisin kuin edellinen hallitus. Jos se ei onnistu tällä viisikolla, sosiaalidemokraatit tuskin pääsevät pitkään aikaan viitoittamaan kansakunnan agendaa. Sopeutuvaisille apupuolueille riittää toki jatkossakin tarvetta.”

Lue seuraavaksi: