Ay-liikkeen ja työnantajapuolen ulostulot kovenevat, kun keskusteluun nousivat eilen lauantaina Sanna Marinin (sd) hallituksen tulevat työllisyystoimet. Työnantajapuoli syyttää ay-liikettä ajanpeluusta ja ay-liike tyrmää heikennykset etuuksiin tai työehtoihin.

Palvelualojen työnantajajärjestön Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että ay-liikkeen mukaan työllisyystoimien aika ei tule koskaan.

”Väkisinkin tulee mieleen ajanpeluu, kun ay:n kannaottoja lukee. Jos tämän mukaan mentäisiin, oikea aika oikeasti vaikuttaville työllisyystoimille ei tule koskaan. Tähän Suomella on tuskin varaa”, hän tviittaa.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle arvioi Twitterissä, ettei edellytyksiä neuvotella juuri ole.

”Ay-liikkeellä ei edellytyksiä neuvotella vaikuttavista työllisyystoimista. Ei yllätä, mutta on silti aikamoinen pettymys. Paineet kasautuvat hallitukselle. Työllisyystoimia ei ole varaa lykätä.”

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sen sijaan katsoo työnantajapuolen aloittaneen ay-liikkeen mollaamisen. Hän esittää ratkaisuksi tupoa.

”Mitä jos tehtäisiin parin vuoden tupo. Yhdistetään sekä tessit että työttömysturva-asiat niin kuin vielä muutamia vuosia sitten tehtiin. Ai niin, EK:lle tupo ei käy”, Aalto kommentoi.

Helle vastaa ehdottamalla, että katsottaisiin eteenpäin.

Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää selvänä, etteivät työntekijät lämpene heikennyksille.

”Lienee selvää, että työntekijöitä edustava ay-liike ei nyt lämpene jo sovittujen työlainsäädännön väliaikaisten muutosten lisäksi heikentämään työttömyysturvaa tai eläkeputkea. Työnantajilla on asiasta luonnollisesti toinen näkemys.”

Vuorineuvos ja hallitusammattilainen Jorma Eloranta puolestaan huomauttaa, että politiikka ja etenkin ay-liike tarkastelevat asioita lyhytjänteisemmin kuin mikään pörssiyhtiö, jonka toiminnassa hän on ollut mukana.

Jupakka sai alkunsa lauantaina, kun valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ilmoitti Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallitus päättäisi merkittävistä työllisyystoimista jo syyskuun budjettiriihessä.

Valtiovarainministerin mukaan koronaviruskriisistä huolimatta hallitusohjelman kirjaus 30 000 työllistä tuovista toimista syksyn riiheen mennessä on yhä voimassa. Vanhanen katsoo myös, että moniin toimista ”työmarkkinaosapuolet on saatava mukaan”.

Vanhanen korostaa, että myös aktiivisen työvoimapolitiikan uudistukset ovat tärkeitä työllisyysasteen nostamiseksi, vaikka niiden vaikutusta olisi etukäteen vaikea arvioida.

Lue lisää: