Ylen toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja Sanna Ukkola perustelee tiistaina julkaisemassaan blogissa, miksi hän otti yhteyttä häntä arvostelleen henkilön työnantajaan. Asiasta on noussut laaja kohu sosiaalisessa mediassa.

–Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? Lähestyä miestä ja pyytää häntä lopettamaan? Antaa häiriköinnin jatkua? Ottaa yhteyttä poliisiin? Kyseessä ei ollut poliisiasia eivätkä viestit olleet uhkaavia. Asialle olisi kuitenkin hyvä tehdä jotain. Mies esiintyy Facebookissa työpaikkansa edustajana, joten oli luontevaa ottaa yhteyttä hänen työnantajaansa. Kirjoitin lyhyen sähköpostin, jossa yksilöin pari viestiä, Ukkola kertoo.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Ukkolan esiintyminen sulkapäähineeseen pukeutuneena viime lauantain Pressiklubissa herätti runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ohjelman teemana oli kulttuurillinen omiminen.

Eräs tviittaaja julkaisi kyselyn, jossa pohdittiin, mikä sopisi Ukkolan päähineeksi seuraavaan Pressiklubi-lähetykseen. Myöhemmin hän kertoi Ukkolan ottaneen yhteyttä hänen työnantajaansa viestin vuoksi.

Voima-lehden vt. päätoimittaja Suvi Auvinen kertoi asiasta Imagen blogissaan ja arvoi Ukkolan yrittävän saada potkut kyseiselle tviittaajalle. Ukkola kiistää tämän.

–Kuten työnantajan kanssa käymästäni kirjeenvaihdosta käy ilmi, en ole yrittänyt saada potkuja kyseiselle henkilölle vaan toivonut, että häirintä loppuu. En ole myöskään tuonut henkilöä julkisuuteen tai yrittänyt aiheuttaa hänelle minkäänlaisia ongelmia. Hän on itse nostanut asian julkiseen keskusteluun, hän sanoo.

Sanna Ukkolan esimies, A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki julkisti iltapäivällä tiedotteen, jossa kertoo, että Yle tukee toimittajiaan tilanteissa, joissa he kohtaavat työnsä takia häirintää tai uhkailua.

–Tärkeää on, että työntekijä ei selvitä asiaa yksin, vaan yhdessä Ylen esimiesten, yhtiön lakiosaston tai turvallisuusosaston kanssa. Olen Sanna Ukkolan esimiehenä keskustellut tapauksesta hänen kanssaan ja olemme sopineet, että jatkossa mahdolliset häirinnäksi koetut tilanteet käsitellään yhdessä, Pihlajamäki kommentoi.

Hänen mukaansa toimittajiin kohdistuva häirintä verkossa on viime vuosina lisääntynyt.

–Julkisessa toimittajan roolissa on kuitenkin myös siedettävä työhön kohdistuvaa arvostelua, Pihlajamäki toteaa.

Myös Suvi Auvinen on vastannut Ukkolalle tiistaina uudessa blogissaan Imagessa. Hän kiistää väittäneensä Ukkolan vaatineen potkuja. Auvinen kertoo myös soittaneensa Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinoselle kysyäkseni poliisin ohjeistuksesta häiriköintitapauksissa. Heinone arvioi, että tapauksessa on ymmärretty poliisin ohjeistus väärin.

–Kolmannella osapuolella tarkoitetaan tässä poliisia, ensimmäinen ja toinen osapuoli ovat häirikkö ja tämän kohde. Tällaisella muotoilulla on tarkoitettu sitä, että poliisi voi olla yhteydessä häirikköön. Poliisi ei anna tehtäväksi yksityishenkilöille ottaa yhteyttä ihmisten työnantajiin, poliisi selvittää nämä tapaukset eikä ulkoista työtehtäviään. Ylipäätään ihmisten työnantajiin otetaan yhteyttä äärimmäisen harvoin, jos henkilö esimerkiksi työskentelee lasten kanssa ja on potentiaalisesti vaarallinen, kyllä tilanteet ensisijassa poliisi selvittää suoraan tekijän kanssa. Äärimmäisen harvoin se kuuluu ihmisten työnantajille mitä nämä vapaa-ajallaan tekevät. En tietenkään tiedä onko joku yksittäinen virkamies neuvonut tässä tapauksessa, mutta mikään poliisin ohjeistus tämä ei häirintätapauksiin ole, Heinonen vastaa Auvisen mukaan.