Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoi tänään tiistaina Ylen Ykkösaamussa yllättyneensä siitä, että hänen aiemmasta sellutehdaskommentistaan nousi kohu.

Mikkonen sanoi viime viikolla Huomenta Suomessa, ettei puu riitä kaikkiin pöydällä oleviin sellutehdashankkeisiin. Hallituskumppani keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustaja Mikko Kärnä ovat tyrmänneet Mikkosen kommentit. LUE LISÄÄ: Hallituksessa muhinut riita sellutehtaista repesi julki – Kärnä hurjistui ministeri Mikkosen sanoista

Mikkonen sanoi tänään Ykkösaamussa sanoneensa ääneen saman, minkä asiantuntijat ovat jo sanoneet. Mikkonen nosti esiin myös talousvaikuttaja Björn Wahlroosin aiemman kommentin.

”Ajatus siitä, että kaikki suunnitteilla olevat selluhankkeet, jotka ovat olleet keskusteluissa – niitä taitaa olla kuusi erilaista sellu- ja biotuotetehdashanketta ja sitten vielä saha päälle – niiden vaatima puunkäyttötarvehan on niin suuri, siinä mennään jo pitkälle yli 20 miljoonan kuution, niin tämä ei ollut mikään oma ajatukseni, että se ei riittäisi, vaan näinhän ovat sanoneet ihan kaikki tahot Metsäteollisuudesta lähtien ja tutkijat. Siinä mielessä tämä, että totesin saman ääneen, mitä Metsäteollisuuden edustajakin oli aiemmin todennut tai mitä vaikka Björn Wahlroos oli todennut, niin itsekin ehkä hieman hämmästyin, että siitä syntyi näin kova kohu”, Mikkonen sanoi.

Wahlroos sanoi toukokuussa Ylen mukaan, että metsää riittää Kemin laajennusinvestointeihin, mutta sen jälkeen asia mutkistuu.

LUE MYÖS: Antti Rinne USU:lle: ”Krista Mikkonen totesi vain faktan”

Mikkonen sanoi haastattelussa useaan otteeseen, että yritykset itse tekevät päätökset tehtaista.

”On hyvä muistaa, että eihän kansanedustajat tai ministerit ole se taho jotka sellutehtaita ovat perustamassa. Ne ovat yritykset, jotka perustavat ja toki itse arvioivat hyvin tarkasti sen, mikä on se tarvittava puumäärä ja onko sitä saatavilla”, Mikkonen sanoi.

Mikkosen mukaan on ”ihan yleinen käsitys”, että kaikki keskustelussa olevat hankkeet eivät ole mahdollisia edes puuntuotannon kannalta. Mikkosen mukaan niin Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Metsäteollisuus kuin yliopistotutkijatkin ovat tällä kannalla.

Mikkosen mukaan hallitusohjelmassa on hyvä yhteisymmärrys siitä, että metsätalouden täytyy olla kestävällä pohjalla eikä ministeri ole huolissaan hallituspuolueiden yhteistyöstä.

”Tämä kuuluu tähän että tartutaan ja välillä ehkä väärinymmärretäänkin lausuntoja”, hän sanoo.

LUE LISÄÄ: Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”