Jari Sarasvuon ja Johan Bäckmanin tekstiviestittelystä syntyi erikoinen sotku, joka kytkeytyy Ukrainan kansainväliseen selkkaukseen.

Venäläissivustoilla leviävässä, ihmetystä herättäneessä sitaatissa on kyse väärinkäsityksestä, sanoo juontaja-liikemies Sarasvuo Uudelle Suomelle.

Venäjän mediaa seuraava bloggaaja Jouni Snellman nosti keskiviikkona blogissaan esiin venäläisten uutissivustojen artikkelit, joissa kerrotaan Sarasvuon keskusteluohjelman lopettamisesta. Esimerkiksi pietarilaisen Lenizdat.ru-sivuston mukaan Sarasvuo olisi sanonut uskovansa, että Nelosen potkupäätöksen ratkaisi Sarasvuon tekemä Johan Bäckmanin haastattelu.

Johan Bäckman on kiistelty venäläismielinen mediahahmo ja Venäjän strategisen tutkimusten instituutin (RISI) edustaja Pohjois-Euroopassa. Sarasvuon haastattelussa Bäckman, joka on myös toiminut Krimillä Venäjän kutsumana vaalitarkkailijana, arvioi Venäjän Ukrainan-toimissa olevan kyse rauhanturvaoperaatiosta.

Sanavalmiilta Sarasvuolta kestää hetken päästä kärryille Uuden Suomen kertoessa sitaatista, joka esiintyy venäläissivustoilla. Sen mukaan Sarasvuo on "vakuuttunut" siitä, että ohjelman lopettamisen ratkaisi Bäckman-haastattelu.

–Öö tota... ei, Sarasvuo sanoo aluksi.

Hän kiistää antaneensa haastatteluja venäläismedialle, vaikka yhteydenottoja on tullut. Alkuhämmästyksen jälkeen Sarasvuo kertoo, mistä lienee kyse. Hän sai maanantaina, potkujensa ehdittyä uutisiin, tekstiviestin Johan Bäckmanilta.

–Hän epäili tekstiviestissään, että nämä äkilliset potkuni liittyisivät hänen haastatteluunsa, ja kysyi, voitko vahvistaa tämän, Sarasvuo kertoo.

Sarasvuo repeää kymmenen sekunnin nauruun tajutessaan, mitä vastasi tekstiviestiin kiireessä ja väsyneenä pitämänsä kymmentuntisen ”intensiivikoulutuksen” jälkeen.

–Epäilen, että ratkaisi, Sarasvuo sanoo nauraen.

”Epäilen, että ratkaisi” tarkoitti Sarasvuon ajatuksissa sitä, että Bäckman-haastattelulla tuskin oli ratkaisevaa vaikutusta hänen Neloselta saamiinsa potkuihin.

–Senhän voi tulkita myös vahvistuslauseena, Sarasvuo tajuaa nyt.

–Mun ajatuksena on kuitenkin, että en usko, että tällaiset sisältöpäätökset olisivat vaikuttaneet Nelosen päätökseen, hän jatkaa.

–Toki Bäckmanin osalta oli myös sellaisia etukäteisajatuksia, että häntä ”ei saisi päästää ruutuun”. Mutta minä halusin tehdä haastattelun, jossa Kreml saa kertoa kantansa.

Johan Bäckman vahvistaa Uudelle Suomelle olleensa Sarasvuon viestin jälkeen yhteydessä venäläismediaan.

–Tottakai, Bäckman sanoo.

–Sarasvuo on itse todennut mulle, että hän pitää ratkaisevana syynä näille potkuille ja ohjelman lakkauttamiselle sitä, että mä olen ollut siinä haastateltavana.

Sarasvuo itse sanoo tarkoittaneensa sitä, että teidän haastattelunne tuskin oli ratkaiseva tekijä?

–Ei se mua kiinnosta, mitä hän nyt sitten sanoo jälkikäteen, Bäckman sanoo.

Jari Sarasvuo puolestaan ymmärtää nyt viime päivien yhteydenotot Venäjältä. Johan Bäckmania käytetään venäläisessä mediassa usein Suomen-asiantuntijana ja uutisten lähteenä.

–Ilmankos Venäjän televisio lähestyi haastattelupyynnöllä. Tilanne heidän päässään suorastaan tarvitsee tällaisia provokaatioita, Sarasvuo sanoo.

Vaikuttaa siltä, että Jari Sarasvuo on voinut päätyä osaksi venäläistä informaatiosotaa?

–Mieti nyt... Ei ehkä pitäisi edes nauraa, Sarasvuo kommentoi.

Sarasvuo ei syyttele väärinkäsityksestä Johan Bäckmania.

–Hän on hyvässä uskossa sen tekstiviestin lähettänyt. Mulla on ollut vähän kiire [vastauksen muotoilussa].